Regatul Unit are termen până la mijlocul lunii martie să adopte acordul pentru Brexit

  • 20 Februarie 2019 14:57
Regatul Unit are termen până la mijlocul lunii martie să adopte acordul pentru Brexit

Regatul Unit are termen până la mijlocul lunii martie să adopte acordul privind Brexit-ul încheiat cu Uniunea Europeană, au afirmat surse diplomatice din cadrul blocului comunitar, care au adăugat că, în caz contrar, ar fi prea târziu pentru ca liderii din celelalte state membre ale UE să-l aprobe înaintea retragerii propriu-zise din UE a britanicilor, programată la 29 martie, relatează miercuri Reuters, potrivit Agerpres.

"Au termen până la 10 martie, poate cel mai târziu 15 martie", a declarat un diplomat european, subliniind că blocul comunitar are nevoie de timp pentru a pregăti aprobarea acordului la summitul șefilor de stat și de guvern din UE din 21-22 martie.

"În caz contrar, ei (britanicii) vor fi forțați să amâne Brexit-ul sau să iasă fără un acord'', a spus el.

Un alt diplomat a declarat de asemenea că mijlocul lunii martie este un termen limită efectiv pentru obținerea unui acord pentru Brexit în parlamentul de la Londra.

Pe de altă parte, ministrul de externe britanic Jeremy Hunt a insistat că soluționarea problemei legate de "backstop" (plasa de siguranță) este singura modalitate de a evita un Brexit dur pe 29 martie. Schimbări obligatorii la "plasa de siguranță" sau "backstop", care ar trebui să prevină revenirea unei frontiere fizice între Republica Irlanda și provincia britanică Irlanda de Nord, este "singura cale" de a evita un Brexit fără acord, a apreciat șeful diplomației britanice.

"Aceasta este într-adevăr singura cale de ieșire din această situație", a spus Jeremy Hunt în cadrul unui discurs la Berlin. "Cred că problema privind o prelungire (a termenului de 29 martie) este că aceasta nu va rezolva nimic'', a adăugat el.

La rândul său, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a admis că este nemulțumit de ieșirea Marii Britanii din UE și de alte evoluții politice de pe întreg continentul în contextul în care se apropie de încheierea mandatului său, notează dpa.

"Am venit la Bruxelles în 2014 pentru a construi ceva - și acum sunt preocupat de o demolare", a declarat marți seară Juncker, referindu-se la Brexit într-un discurs rostit la parlamentul din landul Baden-Wuerttemberg, în Stuttgart.

Discuțiile avute cu premierul britanic Theresa May au fost la fel de distractive ca și cele despre taxe și comerț purtate cu președintele american Donald Trump, a spus Juncker.

Mandatul lui Juncker de președinte al Comisiei Europene se încheie în noiembrie și nu va mai candida pentru un nou mandat. Vizita responsabilului european la Stuttgart survine în contextul în care negocierile pentru Brexit cu Marea Britanie se află într-o fază critică înaintea datei oficiale de ieșire din UE, prevăzută la 29 martie.

Juncker a apreciat că Brexit-ul este cea mai tragică decizie postbelică care a fost luată în Europa. În cazul în care data ieșirii Marii Britanii este amânată după 2 iulie, când are loc prima sesiune a Parlamentului European nou ales, Marea Britanie ar trebui să participe la alegerile din UE.

În acest context, un purtător de cuvânt al executivului comunitar a anunțat, citat de dpa și AFP, că președintele Comisiei Europene se va întâlni miercuri seară cu prim-ministrul britanic Theresa May.

Sursa: Agerpres 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău