Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord a ieșit oficial din Uniunea Europeană

  • 01 Februarie 08:50
Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord a ieșit oficial din Uniunea Europeană

Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord a ieșit oficial din Uniunea Europeană pe 31 ianuarie 2020 la ora 23:00 GMT, după 47 de ani de la aderare, fiind prima țară care iese din blocul comunitar.

În cea mai mare schimbare de orientare geopolitică de la pierderea imperiului său global, Regatul Unit a ieșit din Uniunea Europeană, într-un pas catalogat de prim-ministrul Boris Johnson drept "începutul unei noi ere", scrie Reuters, preluat de Agerpres.

De data asta s-a terminat, scrie și France Presse. Au fost necesari trei ani și jumătate de dispute în familie și invective în Parlament pentru acest mare salt în necunoscut, votat cu 52% de britanici în 2016, să se concretizeze. Regatul Unit trebuie să se înhame acum la sarcina dificilă de a-și reconstrui relațiile cu blocul redus la 27 de membri, dar și marile puteri precum Statele Unite.

Mii de susținători ai Brexitului s-au adunat în fața parlamentului britanic, agitând steaguri, cântând și petrecând, într-un amestec de nostalgie, patriotism și sfidare. Oamenii au început numărătoarea inversă cu treizeci de secunde înainte de ora locală 23.00, iar când Brexit-ul a devenit oficial au aplaudat și au lansat baloane spre cer. Unii dintre britanicii prezenți au cântat "God Save the Queen", ale cărui cuvinte au fost proiectate pe un ecran uriaș, iar alții s-au îmbrățișat în fumul artificiilor. Mulți dintre ei au strigat "Libertate!", potrivit France Presse.

 


Foto: (c) NEIL HALL / EPA


"Războiul acesta s-a terminat: am învins", a declarat Nigel Farage, unul dintre cei mai proeminenți susținătorii ai Brexit-ului, în fața mulțimii adunate la Westminster. "Este cel mai important moment din istoria națiunii noastre mărețe", a adăugat el.

 


Foto: (c) NEIL HALL / EPA


"Nu sar în sus pentru a sărbători, dar este o mare satisfacție, ușurare și optimism", a declarat unul dintre britanicii veniți să-l asculte pe Farage, Emma Sandercock, o secretară de 53 de ani din Northamptonshire.

Premierul Boris Johnson, un susținător fervent al Brexit-ului, a sărbătorit evenimentul cu o recepție modestă cu vin spumant britanic și specialități culinare britanice.

Pe stâncile albe din portul Dover a fost proiectat mesajul "Regatul Unit a părăsit UE" între un drapel britanic și unul al UE.

"Este o zi fantastică", a declarat Tony Williams, de 53 de ani, din sud-estul Londrei, citat de Reuters. "Suntem liberi, de la ora 11.00, am făcut-o. Am făcut-o!", și-a exprimat el bucuria.

În nordul Angliei, în orașul Morley, care a votat în proporție de 60% pentru Brexit, a fost organizată o mare petrecere într-o sală ornată cu culorile Regatului Unit. "Așteptam asta din 2016", a jubilat Joshua Spencer, un student de 25 de ani.

 


Foto: (c) Silviu Matei / AGERPRES FOTO


Deși mai multe persoane au ars drapele ale UE în cursul zilei, atmosfera a fost în general festivă. Însă nu toți participanții la manifestări au fost la fel de entuziasmați.

"Sunt mulțumit că s-a întâmplat", a spus Cory, un londonez de 29 de ani. "Este și puțin trist, pentru că UE s-ar fi putut descurca mai bine dacă ar fi dat mai multă atenție țărilor membre", a adăugat el.

Cu câteva ore înainte, Union Jack, drapelul britanic, a fost retras de la instituțiile europene din Strasbourg și Bruxelles, iar drapelul Uniunii Europene a fost înlăturat de pe sediul din Bruxelles al reprezentanței diplomatice britanice pe lângă UE.

 


Foto: (c) OLIVIER HOSLET POOL / EPA


De sâmbătă 1 februarie, Regatul Unit este considerat o țară terță, europarlamentarii săi încetează să facă parte din Parlamentul European, iar miniștrii nu vor mai participa la consilii cu omologii europeni.

Odată cu ieșirea din UE, decisă prin referendum la 23 iunie 2016 și amânată de mai multe ori, începe o perioadă de tranziție post-Brexit care se va încheia pe 31 decembrie 2020, timp în care Londra și Bruxellesul vor trebui să negocieze relația lor viitoare.

Pentru cetățeni puține lucruri se vor schimba în acest interval de timp, când Regatul Unit va continua să aplice regulile blocului comunitar, chiar dacă nu va mai participa la procesul decizional al UE.

Prin plecarea a 66 de milioane de locuitori, populația UE se va reduce la 446 de milioane. Teritoriul Uniunii Europene va scădea cu 5,5%. De la 1 februarie, Parlamentul European va avea 705 membri, comparativ cu 751 (numărul maxim permis de tratatele UE) înaintea retragerii Regatului Unit. Din cele 73 de mandate care au aparținut Regatului Unit, 27 au fost redistribuite altor state, în timp ce restul de 46 vor fi păstrate pentru potențiale extinderi în viitor. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
28
Nori împrăștiați
Umiditate:32 %
Vint:6,7 m/s
Mon
23
Tue
24
Wed
24
Thu
19
Fri
20

Curs oficial BNM 09 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6789 -0.0000
USD 16.6157 -0.0000
RON 4.0694 -0.0000
UAH 0.6000 -0.0000
RUB 0.2261 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău