Refuzul CEC de a admite u referendum pentru abrogarea votului mixt, dovada uzurpării puterii în stat | PPDA și PLDM

  • 13 Ianuarie 2018 14:05
Refuzul CEC de a admite u referendum pentru abrogarea votului mixt, dovada uzurpării puterii în stat | PPDA și PLDM

După ce Comisia Electorală Centrală a refuzat ieri, pe 12 ianuarie, înregistrarea grupului de inițiativă privind organizarea referendumului legislativ de anulare a sistemului electoral mixt, atât Plaforma „Dreptate și Adevăr”, cât și PLDM au venit cu reacții. Acestea consideră că decizia CEC este dovada uzurpării puterii și a controlului total a instituțiilor statutului de Partidul Democrat din Moldova.

Liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a calificat decizia CEC drept nouă lovitură dată democrației din R. Moldova.

„Platforma DA își exprimă indignarea în legătură cu decizia CEC de a nu admite colectarea semnăturilor pentru organizarea referendumului legislativ și reiterează convingerea că adoptarea mixtului nu este decât un subterfugiu cinic al guvernării în intenția sa de a se menține la putere și după alegerile parlmentare din acest an.

În aceste condiții, considerăm că guvernarea a recunoscut în mod indirect că cetățenii țării nu sprijină sistemul mixt de vot, adoptat de binomul Plahotniuc-Dodonși și pledează pentru anularea imediată a acestuia în corespundere cu recomandările Comisiei de la Veneția și condiționalitățile exprese ale Uniunii Europene”, a spus Năstase.

Pe de altă parte, PLDM afirmă că decizia CEC ridică semne de întrbare în privința corectitudinii viitoarei campanii electorale.

„Refuzul Comisiei Electorale Centrale de a înregistra grupul de inițiativă privind organizarea referendumului legislativ în problema sistemului electoral, inițiat de societatea civilă, este dovada supremă a uzurpării puterii și controlului total al Partidului Democrat asupra instituțiilor statului. Păstrarea sistemului mixt de vot, contrar opoziției societății și a partenerilor străini, pune serioase semne de întrebare privind intențiile PD și corectitudinea viitoarei campanii electorale”, se spune într-o declarație a PLDM-ului.

Amintim că șefa CEC, Alina Russu a respins cererea de înregistrare pe motiv că nu ar corespunde normelor legale.

„Au fost găsite abateri și date contradictorii privind întocmirea proceselor verbale”, a argumentat Russu.

Președintele grupului de inițiativă, Ștefan Gligor a declarat că nu va renunța la ideea organizării referendumului.

„Luni vom vedea care va fi planul nostru de acțiuni. Vom examina toate posibilitățile și vom lua în calcul toate normele pe care ei ni le pot impune. Nu ni s-a respins (înregistrarea grupului de inițiativă, n.r.) pentru că nu am întrunit condițiile, ci este o decizie cu caracter politic”, a conchis Gligor.

La sfârșitul anului trecut, Asociația Promo-LEX a publicat o Analiză ce vizează efectele care pot apărea în legătură cu implementarea sistemului electoral mixt, în special în cadrul circumscripțiilor uninominale, în varianta în care au fost trasate hotarele acestora de către Comisia Specială constituită în acest sens. Astfel, Promo-LEX a prezentat în acest studiu o serie de deficiențe, dar și recomandări către Parlament. În primul rând, s-a punctat faptul că șirul de probleme cu privire la schimbarea sistemului este prea mare ca alegerile parlamentare din 2018 să aibă loc în baza acestuia.

Printre problemele semnalate anterior de Promo-LEX, era faptul că Hotărârea de Guvern a fost votată fără ca să fie soluționată sesizarea depusă la Curtea Constituțională, problema votării de către studenți, dar și modul pripit de adoptare a acestei legi.

Mai mulți oficiali europeni și-au manifestat îngrijorarea față de decizia Parlamentului R. Moldova de a implementa modificări ale sistemului electoral. Atât înainte de adoptarea Legii privind votul mixt, cât și după, au avut loc proteste la Președinție și la Parlament. Oamenii au cerut anularea votului mixt.

La 20 iulie 2017, 74 de deputați au votat pentru schimbarea sistemului electoral, iar peste câteva ore, această lege a fost promulgată de șeful statului, Igor Dodon. Pe 21 iulie, legea a apărut în Monitorul oficial.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău