Refugiații din Ucraina vor beneficia de protecție temporară în R. Moldova. Hotărârea a fost publicată în Monitorul Oficial

  • 26 Ianuarie 10:48
Refugiații din Ucraina vor beneficia de protecție temporară în R. Moldova. Hotărârea a fost publicată în Monitorul Oficial

În Republica Moldova va fi introdusă acordarea protecției temporare persoanelor strămutate din Ucraina, pe o perioadă de un an. Hotărârea care prevede acest lucru a fost publicată astăzi în Monitorul Oficial, transmite MOLDPRES.

Persoanele care vor solicita protecție temporară vor putea obține un document de identitate, eliberat cu titlu gratuit, pe un termen de un an. Datele privind beneficiarii de protecție temporară vor fi înregistrate în Sistemul informațional automatizat al autorității competente pentru străini și vor putea fi accesate prin platforma de interoperabilitate MConnect, scrie sursa citată. 

Astfel, proiectul va contribui la o gestionare mai eficientă a fluxurilor migraționale, legalizarea și monitorizarea refugiaților aflați pe teritoriul țării. 

Totodată, documentul conține prevederi referitoare la condițiile pentru acordarea protecției temporare, drepturile și obligațiile beneficiarilor, procedurile privind obținerea documentului de identitate și atribuțiile instituțiilor implementatoare privind accesul la drepturile fundamentale asigurate în cadrul normativ.

La fel, proiectul va contribui la asigurarea și garantarea dreptului la nereturnare în țara de origine a persoanelor strămutate din Ucraina, stabilirea expresă a drepturilor la servicii și măsuri de cazare, asistență socială, medicală și de educație, asigurarea protecției împotriva abuzurilor, exploatării și discriminării.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:25 %
Vint:3,6 m/s
Fri
6
Sat
11
Sun
11
Mon
6
Tue
1
Arhivă Radio Chișinău