Refugiații din Ucraina care se angajează în Republica Moldova vor fi asigurați medical

  • 11 Aprilie 08:40
Refugiații din Ucraina care se angajează în Republica Moldova vor fi asigurați medical

Beneficiarii de protecție temporară care se angajează în Republica Moldova urmează a fi asigurați medical. PROIECTUL de modificare a unor acte normative, pentru încadrarea în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală, după încetarea stării de urgență, a beneficiarilor de protecție temporară angajați, a fost examinat, astăzi, la ședința Comisiei protecție socială, sănătate și familie. Documentul urmează a fi propus plenului Parlamentului pentru adoptare.

Proiectul, elaborat de Ministerul Sănătății în parteneriat cu Compania Națională de Asigurări în Medicină, prevede menținerea statutului de persoană asigurată beneficiarilor de protecție temporară angajați și după încetarea stării de urgență. Persoanele vizate vor avea aceleași drepturi și obligații în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală (AOAM) ca și cetățenii Republicii Moldova. Statutul de persoană asigurată se va acorda sau suspenda în baza informației aferente raporturilor de muncă pentru stabilirea drepturilor sociale și medicale prezentate de angajatori Serviciului Fiscal de Stat.

Anterior, persoanele refugiate din Ucraina care se angajau în țara noastră beneficiau de statut de asigurat medical, prin derogare de la legislație, în baza Dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale.

Conform datelor statistice, în țara noastră, la începutul lunii februarie, erau angajați 1302 cetățeni din Ucraina. Cheltuielile pentru acordarea serviciilor medicale sunt suportate din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală, în limita mijloacelor financiare aprobate în Legea fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pentru anul 2024.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
16,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Tue
22
Wed
25
Thu
24
Fri
20
Sat
24
Arhivă Radio Chișinău