Refugiați din Ucraina: „Ceea ce ne-au dat frații noștri moldoveni a fost nu doar apă și mâncare, ne-au oferit dragoste, grijă, empatie și sunt cele mai de preț lucruri de care noi ucrainenii avem nevoie acum”
-
28 Februarie 2022 14:55
Oamenii au fugit de oroarea războiului care i-a surprins și i-au forțat să își lase în urmă case, mașini și tot ce au agonisit o viată. Mulți dintre ei și-au găsit refugiu la noi în țară. Radio Chișinău a stat de vorbă cu mai mulți refugiați ajunși la Centrul de cazare temporară de la Moldexpo.
„Sunt într-un șoc profund. În sensul bun al cuvântului. Ceea ce ne-au dat frații noștri moldoveni, a fost nu doar apă și mâncare ne-au oferit dragoste, grijă, empatie și sunt cele mai de preț lucruri de care noi ucrainenii avem nevoie acum.”
”Am lua doar strictul necesar și datorită voluntarilor și oamenilor din Moldova, avem de toate și suntem recunoscători. Haine, jucării. Oamenii tot vin și ne tot întreabă de ce mai avem nevoie.”
”Am venit din regiunea Odessa, acum trei zile.
- Aveți copii?
-Da, am 11 copii.
- Ce se întâmplă acum în Odessa, ați vorbit cu cineva?
- Vin oameni care ne spun că se trage, se bombardează, oamenii sunt în panică, sunt înfricoșați și dorm prin subsoluri”
Roman a venit de la Odesa, a fugit de gloanțele împreună cu 11 copii ai săi pe care i-a urcat într-o remorcă acoperită, cu inscripția COPII.
Recunoscători voluntarilor și cetățenilor Rep. Moldova pentru sprijinul oferit dar în același timp obosiți și îngrijorați sunt majoritatea refugiaților cu care am reușit să stau de vorbă astăzi la Centrul Moldoexpo. Printre ei și tânărul Andrei, de 20 de ani, din Odessa. Acum el este capul familiei, după ce tatăl său și fratele mai mare au rămas în Ucraina să lupte. Lui i s-a permis să treacă pentru a avea grijă împreună cu mama sa de cei 10 frățiori mai mici.
”Tata a mers cu noi până la graniță, dar a înțeles că de trecut va trece fie el, fie doar eu. Mi-a spus să merg eu cu familia și să am grijă de ea. Cu 11 copii, e greu. Mama mea este o eroină. Este greu să o lași singură cu fetele. Tata și fratele meu au rămas acolo și ce îmi spun este că în Odessa se trage iar orașul Odessa a devenit pustiu. Mulți se pornesc pe jos. Am mers și am văzut cum își lasă de izbeliște mașinile, nu contează dacă sunt scumpe sau nu, le lasă și fug să reușească să treacă granița”.
La Centrul Moldexpo refugiații sunt înregistrați după care vor fi direcționați spre contrele de plasament, a spus pentru Radio Chișinău viceprimarul municipiului Chișinău, Angela Cutasevici. Doar noaptea trecută au fost înregistrați peste o mie de refugiați inclusiv, peste 300 de copii:
”Serviciile care sunt oferite aici la centrul de cazare temporară, este înregistrarea, asistența primară, evaluarea nevoilor, consiliere psihologică, pedagogii sociale care oferă servicii pentru copii, dar și echipe mobile care merg în diferite centre de plasament, există medicina primară. Am efectuat și testarea rapidă a celor care sunt cazați avem alimentare, baie caldă și cazare pentru peste 500 de persoane”
Printre refugiați, l-am întâlnit pe coordonatorul Agenției ONU pentru Refugiați în Rep. Moldova Bertrand Blanc. El a declarat pentru Radio Chișinău că mâine în țara noastră vor ajunge primele ajutoare din partea organizației ONU.
”Avem deja un avion care va ateriza mâine în Chișinău cu șapte mii de plăpumi care vor fi distribuite la frontieră refugiaților din Ucraina. De asemenea colaborăm cu guvernul de la Chișinău în vederea unor programe de asistență din partea Organizației Națiunilor Unite, inclusiv ajutor financiar. Suntem în contact cu toate agențiile noastre în țară și alte ONG-uri în vederea sprijinirii guvernului în această griză umanitară. Știm că sunt mai mulți de 60 de mii de refugiați care au ajuns în Moldova. Este o criză majoră, iar solidaritatea internațională este prezentă să susțină Rep. Moldova.”
Pe teritoriul R. Moldova mai funcționează două tabere pentru refugiați, una la Palanca, în zona de sud, și alta la Otaci, în partea de Nord lângă frontiera moldo-ucraineană.