Reformele proeuropene din Republica Moldova STAGNEAZĂ

  • 24 Martie 2015 15:13
Reformele proeuropene din Republica Moldova STAGNEAZĂ

În pofida unor progrese nesemnificative, politizarea excesivă a instituțiilor statului și nedorința voalată a guvernanților de a face schimbări în cele mai importante domenii reprezintă motivele stagnării reformelor proeuropene în Republica Moldova.

Aceasta este concluzia autorilor publicației trimestriale „Euromonitor”, prezentată astăzi în cadrul unei mese rotunde. Potrivit autorilor raportului domeniile cele mai problematice rămân a fi reforma justiției, combaterea corupției și respectarea drepturilor omului.

În 2014, Republica Moldova a înregistrat progrese nesemnificative, atât în domeniul protecției drepturilor omului, cât și a reformării justiției și combaterii corupției. Potrivit Marianei Kalughin, expert la Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției și unul dintre autorii raportului, o serie de mecanisme în domeniu urmează a fi îmbunătățite pentru a da mai multă siguranță normelor penale.

„S-au acumulat mai multe restanțe, restanțe importante, cum ar fi reformarea de facto și doar în declarați a organelor procuraturii, precum și implementarea mult mai eficientă  a mecanismelor interne de avertizare. Îngrijorează și numărul foarte mare de dosare clasate la faza de urmărire penală”, a declarat Mariana Kalughin.

Republica Moldova a înregistrat restanțe și în domeniul economic. În opinia directorului executiv al Centrului analitic independent ”Expert-Grup”, Adrian Lupușor, puterea de cumpărare a moldovenilor rămâne redusă, iar ajutoarele materiale alocate de către stat sunt foarte mici în comparație cu cheltuielile minime necesare pentru supraviețuire. Mai mult, consideră expertul discrepanța între nivelul de trai și bunăstare în mediul urban și rural continuă să crească.

„Oamenii sunt tot mai săraci. Este nevoie de continuarea reformelor. Este nevoie de finalizat reforma instituțională în domeniul siguranței alimentelor. Este crucială și reforma instituțională dar și eliminarea baremurilor tarifare. Sunt niște provocări fundamentale pentru aplicarea Acordului de Asociere cu UE”, a constatat Adrian Lupușor.

Lipsa unui progres sesizabil în domeniul drepturilor omului este cauzată de inexistența unor mecanisme eficiente de investigare și sancționare a cazurilor de violare a drepturilor fundamentale, consideră directorul Asociației pentru Democrație  Participativă, Igor Boțan. În același timp negocierile privind reglementarea diferendului transnistrean au întrat în faza de stagnare, un motiv fiind și așa numita „criză Ucraineană”.

„Dezvoltarea Republicii Moldova din ultimul an a fost totuși una inerțială. Au existat strategii, planuri de acțiuni. Nu s-a schimbat nimic. Ce ține de rezolvarea conflictului transnistrean situația a rămas înghețată. În cazul în care contextul regional s-a înrăutățit dramatic, paradoxal, dar putem spune că ar putea fi un progres”, a mărturisit Igor Boțan.

Situația nu este mai bună nici în domeniul mass-media, consideră expertul ADEPT, Polina Panainte.

„O lege care a fost amânată este cea de modificare a Codului Audiovizualului care ar fi promovat și ar fi reglementat transparența finanțării și proprietății mass-media. Nu s-a reușit nici numirea a doi ombudsmani, ceea ce pune la îndoială calitatea justiției din Republica Moldova ce pare a fi aplicată selectiv”, a declarat Polina Panaite.

Publicația trimestrială „Euromonitor”, urmărește realizarea angajamentelor asumate de Republica Moldova în procesul de integrare europeană.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:2,06 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău