Reformarea sistemului bancar al R.Moldova, obiectivul principal al unui proiect de twinning

  • 30 Mai 2017 13:47
0%
00:00:00
00:00:00

O inițiativă legislativă privind modernizarea sistemului bancar al Republicii Moldova în conformitate cu standardele europene și internaționale a fost elaborată în cadrul unui proiect finanțat de Uniunea Europeană. Proiectul s-a derulat timp de 2 ani cu participarea specialiștilor de la Băncile Centrale din România, Olanda și Republica Moldova. 

Proiectul de twinning reprezintă începutul reformării în domeniul reglementării și supravegherii sectorului bancar al Republicii Moldova, care este și o cerință în cadrul Acordului de Asociere, a subliniat viceguvernatorul Băncii Naționale a României, Liviu Voinea.

„Obiectivul principal al proiectului a fost creșterea capacități instituționale și administrative a Băncii Naționale a Moldovei în domeniul supravegherii bancare în scopul asigurării unei funcționări adecvate a sistemului bancar. Însă pentru ca eforturile noastre să producă rezultate vizibile și sustenabile, este necesar ca aceste proiecte legislative și de reglementare să fie adoptate și puse în practică”, a constatat Liviu Voinea.

Astfel, Republica Moldova urmează să treacă la un nou sistem de administrare bancară, numit Basel III, aplicat la nivel european și internațional. Deși au existat voci care au afirmat că noul cadru legislativ ar putea pune în pericol stabilitatea unor bănci, Guvernatorul BNM, Sergiu Cioclea, a dat asigurări că acest lucru nu se va întâmpla.

„Suntem la un moment unde băncile sunt foarte bine capitalizate, au multă lichiditate, unii, aș spune, chiar prea multă, și este tocmai momentul oportun de a implementa un  nou cadrul reglementar, care nu va afecta capacitatea băncilor de a răspunde la cerințele prudențiale”, a declarat Sergiu Cioclea.

Proiectul, finanțat de Uniunea Europeană, a fost lansat acum 2 ani, într-o perioadă de criză bancară și de instabilitate economică, a remarcat ambasadorul UE la Chișinău, Pirkka Tapiola. El a subliniat importanța adoptării noii legi bancare, elaborate în cadrul proiectului.

„Pentru Uniunea Europeană, adoptarea acestei legi este piatră de temelie în reforma sistemului financiar și așteptăm adoptarea și implementarea ei”, a declarat Pirkka Tapiola.

Menționăm că sistemul numit Basel III impune cerințe noi, mult mai dure, față de capitalul social și indicii de lichiditate în băncile comerciale.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău