Reforma universitară în R. Moldova se va face prin raționalizare și noi mecanisme de finanțare, conform MEC

  • 04 Iunie 2020 12:05
Reforma universitară în R. Moldova se va face prin raționalizare și noi mecanisme de finanțare, conform MEC

Autoritățile vor să reformeze sistemul universitar din Republica Moldova, pentru a cheltui mai puțini bani pe administrație. Astfel, unele instituții vor fuziona cu altele, iar pentru studenți vor fi alocați mai mulți bani.

Reforma universităților a întârziat mult în Republica Moldova, ceea ce a dus la multă risipă financiară, afirmă autoritățile. Ministerul Educației Culturii și Cercetării s-a apucat să pună în practică noua reformă.

Pentru început, Institutul de Relații Internaționale din Moldova și Universitatea „Dimitrie Cantemir” vor fuziona, prin absorbție, cu Universitatea de Stat.

Ministrul Igor Șarov spune că în Republica Moldova avem prea puțini studenți și prea multe universități publice. Schimbări vor fi și la felul în care vor fi finanțate universitățile.

„Spre regret, actualul mecanism de finanțare a învățământului superior s-a dovedit a fi unul ineficient și disproporțional  Este o subfinanțare a domeniilor prioritare. Alocațiile bugetare vor fi alocate pentru predare și învățare în funcție de numărul de studenți -75 %. Stimularea performanței va constitui 20 %.  Finanțarea complementară constituie 5 % pentru îmbunătățirea condițiilor din cămine, dotarea cu calculatoare”, a spus Igor Șarov .

Banca Mondială va oferi, de asemenea, învățământului superior peste 35 de milioane de euro. Banii sunt destinați pedagogiei, domeniului IT și medicinei. Din acești bani se vor face mai multe laboratoare, precum și centre de cercetare.

De asemenea, autoritățile anunță că lansează o campanie de dotare a școlilor cu calculatoare, cu genericul „Donează un computer pentru educație”. Acțiunea se va desfășura în perioada iunie-septembrie 2020 și are ca scop dotarea instituțiilor de învățământ cu tehnică de calcul pentru formarea competențelor digitale la elevi și profesori. Ce-i drept, autoritățile cer de la cetățenii care pot să doneze câte un calculator pentru școli, asta pentru că din cauza pandemiei, școlile s-au pomenit fără instrumente necesare de predare pentru educația la distanță.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
23,29
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:3,09 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
7
Sun
4
Arhivă Radio Chișinău