Reforma sistemului de pensii inițiată de Guvern îi nemulțumește pe cetățeni

  • 14 Decembrie 2016 13:37
Reforma sistemului de pensii inițiată de Guvern îi nemulțumește pe cetățeni

Reforma sistemului de pensii inițiată de Guvern și votată în prima lectură de Parlament îi nemulțumește pe cetățeni, în special pentru că prevede majorarea vârstei de pensionare și a stagiului de cotizare.

Uniunea Pensionarilor a anunțat astăzi că va organiza un protest la Guvern, pe 16 decembrie, pentru a cere revizuirea proiectului de lege. 

Pensionarii consideră inechitabilă măsura de majorarea a vârstei de pensionare și fac trimitere la datele statistice care arată o speranță de viață mică și un nivel de trai scăzut în Republica Moldova. 

”Guvernul, fiind responsabil de dezastrul social-economic din țară, încearcă să facă reforme pe contul cetățenilor, punând pe umerii acestora propriile greșeli. Ridicarea cenzului vârstei de pensionare și stagiului de cotizare ar fi trebuit să fie ultima etapă a reformei sistemului de pensionare. Dorim o reformă eficientă și nicidecum mimată a sistemului de pensii”, a declarat Victor Leancă, președintele Consiliului Uniunii Pensionarilor.

Membrii organizației s-au arăta nemulțumiși și de faptul că proiectul nu a fost consultat pe larg cu societatea civilă și au anunțat că vor organiza un protest la data de 16 decembrie, în fața Guvernului.

L-am întrebat pe demograful Valeriu Sainsus pe cât de argumentată i se pare decizia autorităților de a mări vâsta de pensionare. În opinia sa, această măsură este necesară, dar ar trebui făcută treptat, întrucât mulți contribuabili la Fondul asigurărilor sociale, în special cei care locuiesc la țară, riscă să nu beneficieze de pensie.

”Speranța medie de viață nu trebuie confundată cu speranța medie a a fiecărui gen, care la femei este de 75 de ani, iar la bărbați – de 67 de ani. Să nu uităm că populația de la țară care are speranța de viață de 63-64 de ani. O bună parte dintre bărbați riscă să nu ajungă la pensie. Oamenii o să muncească 35-36 de ani, dar riscă să nu primească pensia nici măcar 3 ani”, a declarat Valeriu Sainsus. 

Valeriu Sainsus a mai explicat că speranța de viață crește cu aproximativ 2 luni în fiecare an, pe când propunerea Guvernului este ca vârsta de pensionare să crească cu 6 luni anual. Demograful s-a mai arătat sceptic și în privința măsurilor anunțat de unificare a condițiilor de pensionare și anularea pensiilor privilegiate. În opinia lui, acestea ar putea suferi modificări la votul în lectura finală sau, chiar, ar putea fi excluse.

Proiectul de reformare a sistemului de pensii, votat în prima lectură la 9 decembrie, prevede o nouă modalitate de calculare a pensiilor, majorarea vârstei de pensionare și majorarea stagiului obligatoriu de cotizare. Pensiile ar urma să fie calculate după noua formulă începând cu 1 aprilie 2017, fiind totodată recalculate și pensiile stabilite anterior. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,06 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
11
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău