Reforma SIS, discutată în Parlament

  • 10 Octombrie 2013 16:00
Reforma SIS, discutată în Parlament

Realizarea măsurilor propuse în Planul de acțiuni pentru reforma SIS va costa aproximativ 143 de milioane de lei.

Serviciul de Informații și Securitate își dorește să devină o instituție modernă, capabilă să se adapteze conceptual și funcțional la modelul serviciilor speciale din statele cu democrație consolidată, potrivit Strategiei de reformare a SIS și Planului de acțiuni pentru implementarea Strategiei pentru anii 2013-2017, discutate joi, 10 octombrie, de Parlament. 

Prioritățile SIS, potrivit Strategie sunt consolidarea capacității de răspuns eficient și prompt la riscurile și amenințările la adresa securității Republicii Moldova, precum și optimizarea capacităților de monitorizare a fluxurilor informaționale și adaptarea la dinamica provocărilor actuale, a declarat directorul instituției, Mihai Balan. De asemenea, Mihai Balan a solicitat și un sediu nou pentru Serviciu, întrucât actualul ar fi monitorizat de agenți străini.

Pe de altă parte, deputatul comunist Artur Reșetnicov, fost director al SIS, a criticat Strategia, susținând că aceasta nu va contribui în niciun fel la reformarea serviciului.

În același timp, deputatul liberal-democrat Ion Butmalai, care a menționat că până acum nu s-a produs o reformă structurală a SIS, a declarat că Startaegia va permite ajustarea instituției la realitățile actuale.

Realizarea măsurilor propuse în Planul de acțiuni pentru reforma SIS va costa aproximativ 143 de milioane de lei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:77 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău