Reforma justiției: patru legi vor fi aduse în concordanță cu recomandările formulate de Comisia de la Veneția

  • 24 Noiembrie 2023 16:47
Reforma justiției: patru legi vor fi aduse în concordanță cu recomandările formulate de Comisia de la Veneția

Patru legi adoptate în contextul implementării reformei justiției vor fi aduse în concordanță cu recomandările formulate de Comisia de la Veneția, un proiect de lege care prevede acest lucru a fost votat în a doua lectură de 62 de deputați, relatează serviciul de presă al Legislativului, citat de Radio Chișinău.

Astfel, în baza recomandărilor Comisiei de la Veneția, a fost modificată Legea privind evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor.

Propunerile au scopul de a evita organizarea repetată a concursurilor pentru funcțiile de conducere din sistemul procuraturii și cel judecătoresc, în cazul în care candidatul câștigător nu va promova evaluarea.

De asemenea, în baza avizului Comisiei de la Veneția, a fost modificată Legea cu privire la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), cu scopul de a debloca activitatea CSJ în partea ce ține de emiterea avizelor consultative în procedura penală de unificare a practicii judiciare.

Autorii au mai propus modificarea Legii privind unele măsuri aferente selectării candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor, precum și a Legii privind evaluarea externă a judecătorilor și a candidaților la funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție.

Modificările legislative vor intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
8,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
8
Sun
7
Mon
6
Tue
7
Arhivă Radio Chișinău