Reforma justiției nu se poate realiza într-un an sau doi, opinie

  • 29 Iulie 2021 08:39
Reforma justiției nu se poate realiza într-un an sau doi, opinie

Reforma justiției este un proces care nu poate fi realizat într-un an sau doi, iar promisiunile privind reformarea rapidă a sistemului judiciar sunt utopice. Totuși, în urma alegerilor anticipate, Republica Moldova are o șansă unică de a începe curățarea sistemului de elemente corupte prin evaluarea externă a procurorilor și judecătorilor. Opiniile au fost formulate în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8, notează IPN.

Juristul Nicolae Eșanu, fost secretar de stat al Ministerului Justiției, spune că reforma justiției este un proces de lungă durată, iar actualii politicieni se vor lovi de o rezistență solidă din partea sistemului. În plus, reforma justiției ar trebui să înceapă de la procesele legislative.

„Sistemul judecătoresc ar putea fi ajutat de politic, dar orice grabă se va solda cu eșec. Dacă noi avem așteptări că justiția va fi reformată într-un an, doi, vom fi foarte dezamăgiți. Cine crede că putem avea două lumi paralele cu o justiție care funcționează și cu un Parlament și Guvern nefuncțional, este o utopie. Atât timp cât Parlamentul va fenta legile, Constituția, bunul-simț pentru a atinge un scop oricât de nobil ar fi acesta, justiția va percepe semnalul că nimic nu se schimbă”, a spus.

Potrivit Nadejdei Hriptievschi, de la Centrul de Resurse Juridice, în Republica Moldova există voință politică pentru a începe reformarea justiției. Evaluarea externă a judecătorilor și procutorilor ar fi un prim pas în acest sens.

„Avem un moment istoric. Se aliniază două aspecte foarte importante, o majoritate parlamentară care și-a trasat reforma justiției ca prioritate și avem judecători care încep să-și dorească schimbarea. Avem acum șansa ca reforma să fie propulsată și din interior și cu sprijinul politicului. Această evaluare externă se numește „externă”, pentru că vor exista elemente din afara sistemului judecătoresc, dar rămâne esențială participarea sistemului”, a spus jurista, Nadejda Hriptievschi.

Potrivit programului electoral al Partidului Acțiune și Solidaritate, legea privind evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor va fi aprobată de actuala majoritate parlamentară în regim prioritar. Potrivit inițiativei, evaluarea va fi efectuată de către o comisie de experți naționali și internaționali, foști judecători, procurori cu o reputație ireproșabilă, având la bază criteriile profesionalismului și integrității.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău