Reforma în învățământ: Instituțiile cu puțini elevi nu vor putea supraviețui

  • 25 Martie 2013 14:43
Reforma în învățământ: Instituțiile cu puțini elevi nu vor putea supraviețui

La aproape trei luni de la implementare la nivel național a noii formule de finanțare a școlilor, peste 500 de instituții au contabilitate proprie, iar restul aproape 900 sunt gestionate de centrele raionale.

Directorii de școli se arată mulțumiți de faptul că pot să își planifice singuri veniturile și cheltuielile, dar își exprimă îngrijorarea că instituțiile cu puțini elevi nu vor putea supraviețui, în condițiile în care fondurile sunt alocate în funcție de numărul de elevi. Potrivit datelor Ministerului Educației, în prezent, peste 300 de școli din Republica Moldova au mai puțin de 100 de elevi. 

Unii directori de școală ne-au spus că în condițiile noii formule de finanțare, adică în funcție de numărul de elevi, la începutul anului au fost înregistrate unele întârzieri de salarii. Cu toate acestea, directorii se arată ceva mai optimiști decât la sfârșitul anului trecut, când am discutat cu câțva dintre ei despre perspectivele acestei reforme. Directorul școlii din satul Bumbăta, raionul Ungheni, Lucia Rădeanu, spune că acum școala sa are un contabil, iar procesul de gestionare a banilor este mai simplu și mai puțin birocratizat. Totuși, ea a fost nevoită să reducă o unitate de personal auxiliar, pentru a eficientiza cheltuielile.

Directorul școlii de la Cigârleni, raionul Ialoveni, Petru Țurcanu, ne-a spus că ar fi fost mai bine dacă economiile pe care reușesc să le facă directorii, în urma unei bune gestionări a cheltuielilor, să rămână în bugetul școlii, în loc să fie transferate la direcția raională. În opinia lui, alocările pe cap de elev ar trebui să fie mai mari, astfel încât, să nu fie închise școlile mici.

Solicitată de Radio Chișinău, ministrul adjunct al Educației, Tatiana Potâng, a declarat că pentru a face față noilor condiții de finanațare, un gimnaziu ar avea nevoie de cel puțin 91 de elevi. Nu mai puțin importantă este, însă, gestionarea eficientă a resurselor, a subliniat Tatiana Potâng.

Ministrul adjunct al Educației a adăugat că peste 500 de școli au deja contabilități proprii, iar 890 de instituții sunt gestionate contabil de centrele raionale. Raionul Ialoveni este lider la acest capitol, toate școlile având contabili, pe când în Chișinău, acestea sunt gestionate de administrația locală. Anul trecut au fost închise 57 de școli, iar 52 au fost reorganizate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
-3,76
Cer acoperit de nori
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Wed
1
Thu
5
Fri
6
Sat
5
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău