Reforma în învățământ: În Sângerei, școlile au făcut economii de 7 milioane de lei
-
23 Mai 2013 14:45
Noua formulă de finanațare a școlilor, în care banii urmează elevul, pare să fie una benefică pentru instituțiile în care studiază mulți elevi.
La Pepeni, localitate din raionul Sângerei, acest sistem este aplicat deja al doilea an, iar administrația liceului intenționează să folosească resursele acumulate suplimentar la îmbunătățirea condițiilor de studii. În întregul raion, reforma școlilor s-a soldat cu acumularea de economii în valoare de aproximativ 7 milioane de lei, după ce au fost închise și reorganizate 12 instituții de învățământ.
În raionul Sângerei mai rămân 14 instituții cu un număr redus de elevi, care nu vor rezista în noile condiții de finanțare, a subliniat directorul adjunct al Direcției Educație a raionului, Mihai Curciuc. Trei dintre acestea, din satele Izvoare, Tăura Veche și Coada Iazului, în care studiază în total 50 de copii, urmează să fie închise anul curent, din cauza costurilor ridicate pentru instruirea elevilor.
Liceul teoretic ”Alexandru Agapie” din Pepeni este școală de circumscripție, unde vin să învețe elevi din mai multe sate din împrejurime. Copii din satele Romanovca și Răzălăi, aproximativ 60 la număr, sunt transportați cu autobuzul școlar pe care administrația școlii l-a primit anul trecut, dar care le mai dă, uneori, bătăi de cap.
Liceul are peste 900 de elevi, iar bugetul este format, conform noii metodologii, din alocările de la stat, de câte aproximativ 6000 de lei pentru fiecare elev, plus 380 de mii de lei, sumă pe care o primește fiecare școală. În consecință, a fost acumulat un sold de 300 de mii de lei, care vor fi utilizați pentru renovarea cantinei și a grupurilor sanitare, a subliniat directorul liceului Pavel Maxian.
Din 1 ianuarie 2013, toate instituțiile de învățământ primar și secundar general sunt finanțate în conformitate cu o nouă metodologie, care se bazează pe principiul banii urmează elevul”. Tot de la începutul acestui an, toate instituțiile de învățământ primar și secundar general au trecut din subordinea primăriilor locale, în cea a consiliilor raionale, care acum pot decide asupra închiderii sau reorganizării școlilor.