Reforma fiscală a fost votată de către Parlament în lectură finală

  • 26 Iulie 2018 18:03
Reforma fiscală a fost votată de către Parlament în lectură finală

Majoritatea parlamentară a votat astăzi, 26 iulie, cele trei inițiative legislative lansate de coaliția de guvernare care se referă la amnistia fiscală, legalizarea veniturilor și a bunurilor dobândite ilicit și modificarea pragului de impozitare a persoanelor fizice. Subictele au provocat dezbateri în debutul ședinței, iar opoziția a părăsit ședința Legislativului în semn de protest față de modul în care acestea au fost incluse în ordinea de zi dar și față de unele revederi ale acestora.

Lansate marți de coaliția de guvernare, cele trei proiecte au și ajuns pe agenda deputaților fiind aprobate de Guvern și avizate de unele comisii parlamentare în regim de urgență.

Graba cu care au fost promovate cele trei inițiative, dar și unele prevederi ale acestora i-au deranjat pe deputații din opoziție. După ce solicitarea ca acestea să fie excluse a fost respinsă, toate cele patru fracțiuni de opoziție au părăsit ședința Parlamentului.

Cele trei proiecte au ajuns pe agenda parlamentară cu încălcarea procedurii și cuprind prevederi periculoase, a declarat președintele fracțiunii PLDM, Tudor Deliu.

În același timp, liderul PL, Mihai Ghimpu a amintit că proiecte similare au fost elaborate și acum doi ani, după care s-a renunțat la ele, fiind în contradicție cu prevederile Acordului de asociere.

Pe de altă parte, președintele Parlamentului, Andrian Candu a declarat că respectivele inițiative sunt în interesele cetățenilor și ale mediului de afaceri.

Cele trei proiecte prevăd posibilitatea legalizării banilor dobândiți prin evaziune fiscală, contra unei taxe în valoare de 3 la sută. O altă propunere se referă la evaziunea fiscală, care ar urma să fie considerată infracțiune de la suma de 300 de mii de lei, față de 75 de mii de lei în prezent. Guvernul mai propune și trecerea la un singur prag de impozitare a persoanelor fizice, de 12%, față de cele 2 praguri de 7 și 18% existente în prezent. Totodată va fi dublată scutirea personală până la 24 de mi ide lei.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
13,85
Nori împrăștiați
Umiditate:74 %
Vint:6,69 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău