Reforma din R.Moldova pe care o așteaptă cu nerăbdare UE (Mold-street)

  • 08 Octombrie 2019 09:48
Reforma din R.Moldova pe care o așteaptă cu nerăbdare UE (Mold-street)

Ca să beneficieze în acest an din asistența macro-financiară promisă de Uniunea Europeană, Republica Moldova trebuie să ducă la capăt câteva reforme asumate încă de fosta guvernare. Acest lucru însă este problematic, în condițiile în care sunt întârzieri majore, scrie Mold-street.com.

Potrivit sursei citate, cel puțin așa rezultă din comunicatul de presă emis de Comisia Europeană după vizita pe 3 octombrie, la Chișinău a Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de securitate/Vice-Președintele Comisiei Europene, Federica Mogherini.

UE așteaptă cu nerăbdare finalizarea procesului de separare în energie

„Până în prezent, UE a reluat deja plățile de sprijin bugetar, a semnat mai multe acorduri de finanțare, a mobilizat expertiza la nivel înalt pentru guvern și intenționează să elibereze prima tranșă de asistență macrofinanciară în săptămânile următoare”, se arată în comunicat.

Potrivit acestuia, discuțiile la Chișinău s-au axat pe reforme în domeniile cele mai importante, „în special pe necesitatea unei reforme cuprinzătoare a sistemului judiciar și a serviciului de urmărire penală”.

„În ceea ce privește reforma sectorului energetic, UE așteaptă cu nerăbdare finalizarea de către Republica Moldova a procesului de separare (“unbundling”) până la sfârșitul acestui an”, scrie în comunicat

E vorba despre separarea activităților din sectorul gazier. Cel puțin așa prevede Acțiunea 25 din Memorandumul de înțelegere, semnat pe 23 noiembrie 2017 de comisarul UE Pierre Moscovici, Ministrul Finanțelor Octavian Armașu și guvernatorul Băncii Naționale Sergiu Cioclea, în baza căruia Moldova trebuie să primească asistența macro-financiară. 

Citiți integral materialul pe Mold-street.com

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău