Reforma din R.Moldova pe care o așteaptă cu nerăbdare UE (Mold-street)

  • 08 Octombrie 09:48
Reforma din R.Moldova pe care o așteaptă cu nerăbdare UE (Mold-street)

Ca să beneficieze în acest an din asistența macro-financiară promisă de Uniunea Europeană, Republica Moldova trebuie să ducă la capăt câteva reforme asumate încă de fosta guvernare. Acest lucru însă este problematic, în condiţiile în care sunt întârzieri majore, scrie Mold-street.com.

Potrivit sursei citate, cel puțin așa rezultă din comunicatul de presă emis de Comisia Europeană după vizita pe 3 octombrie, la Chișinău a Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de securitate/Vice-Președintele Comisiei Europene, Federica Mogherini.

UE așteaptă cu nerăbdare finalizarea procesului de separare în energie

„Până în prezent, UE a reluat deja plățile de sprijin bugetar, a semnat mai multe acorduri de finanțare, a mobilizat expertiza la nivel înalt pentru guvern și intenționează să elibereze prima tranșă de asistență macrofinanciară în săptămânile următoare”, se arată în comunicat.

Potrivit acestuia, discuțiile la Chişinău s-au axat pe reforme în domeniile cele mai importante, „în special pe necesitatea unei reforme cuprinzătoare a sistemului judiciar și a serviciului de urmărire penală”.

„În ceea ce privește reforma sectorului energetic, UE așteaptă cu nerăbdare finalizarea de către Republica Moldova a procesului de separare (“unbundling”) până la sfârșitul acestui an”, scrie în comunicat

E vorba despre separarea activităţilor din sectorul gazier. Cel puţin aşa prevede Acţiunea 25 din Memorandumul de înțelegere, semnat pe 23 noiembrie 2017 de comisarul UE Pierre Moscovici, Ministrul Finanțelor Octavian Armașu și guvernatorul Băncii Naționale Sergiu Cioclea, în baza căruia Moldova trebuie să primească asistenţa macro-financiară. 

Citiți integral materialul pe Mold-street.com

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chişinău
8 °C
câțiva nori
Umiditate:100 %
Vint:1,5 m/s
Wed
15 °C
Thu
11 °C
Fri
10 °C
Sat
9 °C
Sun
6 °C

Curs oficial BNM 12 Noiembrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.2244 0.0186
USD 17.4348 0.0186
RON 4.0365 0.0023
UAH 0.7123 0.0011
RUB 0.2726 -0.0002
Arhivă Radio Chișinău