Reforma administrației publice centrale și locale, anunțată de Guvern încă în vara anului 2016, STAGNEAZĂ
-
25 Ianuarie 2017 14:53
Reforma administrației publice centrale și locale, care a fost anunțată de Guvern încă în vara anului 2016, stagnează, deocamdată, fără a fi întreprinse acțiuni în această direcție.
În iulie a fost adoptată Strategia privind reforma administrației publice pentru anii 2016-2020, iar ulterior, Guvernul a aprobat și un plan de acțiuni pentru această strategie, pentru anii 2016-2018. Planul prevede, între altele, optimizarea numărului și funcțiilor ministerelor.
Unele surse mass-media au publicat o listă cu ministerele care ar urma să fie lichidate, astfel încât numărul acestora să se reducă de la 16 la 9, dar această informație nu a fost confirmată oficial de către autorități. Deputatul neafiliat, Elena Bondarenco, spune că discuțiile s-au redus până acum la o eventuală împărțire politică a ministerelor.
Deputatul PLDM, Iurie Țap, este de părere că guvernarea nu are o viziune coerentă asupra modului cum urmează a fi făcută reforma administrației publice.
Președintele Asociației pentru guvernare eficientă și responsabilă, Olesea Stamate, a apreciat faptul că strategia adoptată a fost elaborată destul de calitativ, deși în planul de acțiuni nu au fost incluse toate măsurile care ar fi necesare. Ea a subliniat că strategia include nu doar reforma administrației centrale, dar și pe cea a administrației locale, și prevede reorganizarea teritorială a Republicii Moldova.
Săptămâna trecută, Guvernul a aprobat instituirea unui Centru de implementare a reformelor, care ar urma să aibă ca principală sarcină implementarea acestei reforme. Anterior, Uniunea Europeană a anunțat că va acorda Republicii Moldova asistență financiară în valoare de 15 milioane de euro sub formă de grant, pentru implementarea Strategiei de reformă a administrației publice.