Referendumul din Rusia a fost fraudat, acuză o asociație independentă de monitorizare. Reacția UE: Este vorba de nereguli grave

  • 02 Iulie 16:48
Referendumul din Rusia a fost fraudat, acuză o asociație independentă de monitorizare. Reacția UE: Este vorba de nereguli grave

Referendumul care îi permite președintelui rus Vladimir Putin să se mențină la putere pentru alți 16 ani a fost fraudat, a acuzat joi asociația independentă pentru apărarea drepturilor alegătorilor din Rusia "Golos".

"Golos" a enumerat în susținerea acuzațiilor sale „votul multiplu, umplerea urnelor de vot și încălcarea confidențialității votului”.

Zeci de milioane de alegători nu și-au putut exprima votul pe teren neutru. „Un număr semnificativ de voturi au fost adunate prin votări organizate direct la întreprinderi și instituții, de fapt sub controlul conducerii lor”, subliniază organizația.

Rezultatele înseși au fost „falsificate”, a adăugat asociația de monitorizare, citată de Agerpres și digi24. 

Observatorii independenți sub auspiciile Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) nu au fost invitați de guvernul rus pentru a monitoriza procesul de vot.

Biroul pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului al OSCE a monitorizat în mod independent alegerile prezidențiale și alte scrutinuri din Rusia, inclusiv referendumul din 2003 care a confirmat Cecenia drept parte a Rusiei.

Autoritatea electorală federală a Rusiei a raportat că mai mult de trei sferturi dintre alegători, aproape 78%, s-au pronunțat în favoarea schimbării Constituției.

 

UE cere Rusiei să investigheze neregulile din referendumul constituțional

Uniunea Europeană a cerut, joi, Rusiei să investigheze presupuse nereguli denunțate în referendumul pe tema modificării Constituției. 

„Avem cunoștință că există reclamații privind nereguli”, a declarat joi Peter Stano, purtătorul de cuvânt al lui Josep Borrell, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politici de Securitate.

„Așteptăm ca aceste reclamații să facă obiectul unei anchete adecvate, deoarece este vorba de nereguli grave”, a subliniat oficialul UE, potrivit Mediafax.

Potrivit rezultatelor finale, 77,92% dintre cetățenii ruși s-au pronunțat în favoarea reformelor constituționale.

Unul dintre amendamentele cele mai controversate îi conferă lui Vladimir Putin opțiunea a două mandate suplimentare la terminarea celui actual în 2024. El va avea astfel posibilitatea de a rămâne la Kremlin până în 2036, când va împlini 84 de ani.

De asemenea, revizuirea Constituției introduce credința în Dumnezeu, căsătoria rezervată heterosexualilor, învățământul patriotic - precum și garanții sociale, ca indexarea pensiilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
24
Cer senin
Umiditate:50 %
Vint:2,6 m/s
Fri
26
Sat
25
Sun
23
Mon
22
Tue
23

Curs oficial BNM 06 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6895 0.0996
USD 16.6380 -0.0052
RON 4.0732 0.0218
UAH 0.6012 0.0020
RUB 0.2277 0.0022
Arhivă Radio Chișinău