Referendum la Berlin. Exasperați de prețul chiriilor, alegătorii decid dacă îi expropriază pe mega-proprietari

  • 26 Septembrie 2021 10:44
Referendum la Berlin. Exasperați de prețul chiriilor, alegătorii decid dacă îi expropriază pe mega-proprietari

Alegerile de duminică din Germania, care vor stabili cine va lua locul Angelei Merkel după ce a fost cancelar timp de 16 ani, au dominat discuțiile despre politica germană, însă alegătorii din Berlin nu-l vor vota duminică numai pe succesorul lui Merkel. Pe buletinul lor de vot se află și un referendum ce ar putea trimite o undă de șoc în întreaga Europă, relatează Euronews, citat de DIGI24.

Locuitorii din orașul-stat vor decide dacă Berlinul ar trebui să-i exproprieze pe așa-numiții „mega-proprietari”. În caz afirmativ, legea va fi unul dintre cele mai radicale răspunsuri europene la îmbogățire și la creșterea prețului locuințelor, ducând la redarea în circuitul social a circa 240.000 de apartamente, notează sursa citată.

Chiriile au explodat în Berlin

Campania pentru referendum, denumită „Expropriați Deutsche Wohnen”, după numele uneia dintre cele mai mari companii imobiliare din Germania, reflectă frustrarea și neputința chiriașilor dintr-un mare oraș.

Cândva una dintre cele mai accesibile capitale din Europa, explozia chiriilor a transformat Berlinul într-un simbol al problemelor tot mai frecvente cu  care mediul urban se confruntă în privința prețului locuințelor.

În ultimii ani, Berlinul a înregistrat una dintre cele mai accelerate creșteri de prețuri ale chiriilor din lume. Deși sunt încă relativ scăzute în comparație cu alte orașe mari din Europa, precum Londra sau Paris, chiriile din Berlin s-au dublat în deceniul dintre 2009 și 2019.

Berlinezii au salarii mici

Dacă reputația de modernitate a Berlinului și sectorul tehnologic în plină dezvoltare au adăugat un strop de strălucire la faima orașului, salariile au rămas totuși scăzute. În ciuda faptului că este capitală federală, Berlinul se află pe locul 11 în rândul celor 16 landuri germane în ceea ce privește venitul pe cap de locuitor, sub media țării.

Potrivit lui Kalle Kunkel, activist în cadrul campaniei „Expropriați Deutsche Wohnen”, prețurile mari ale locuințelor nu pun doar presiune asupra celor cu salarii mici, ci amenință să destrame însăși structura socială a orașului.

„Cei care au salarii mici sunt mulți și deja plata chiriei devine o povară mult prea mare pentru ei. 80-85% dintre berlinezi sunt chiriași, ceea ce înseamnă că o majoritate covârșitoare a locuitorilor orașului se confruntă cu această realitate socială. Și, spre deosebire de alte orașe, Berlinul nu este atât de segregat din punct de vedere economic. Faptul că oameni din diferite categorii sociale trăiesc în aceleași cartiere face parte din identitatea acestui oraș și este ceea ce îl face atât de interesant”, arată Kalle Kunkel.

Citiți continuare pe DIGI24.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
19,4
Nori împrăștiați
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău