Referendum Italia | Italienii votează schimbarea Constituției

  • 04 Decembrie 2016 14:51
Referendum Italia | Italienii votează  schimbarea Constituției europolitics

Italienii votează duminică, 4 decembrie, la referendumul pentru schimbarea Constituției, de care depinde viitorul politic al premierului Matteo Renzi.

Șeful guvernului de centru-stânga a spus că va demisiona, dacă electoratul îi respinge propunerile de restrângere a rolului exercitat de Senat și de limitare a puterilor locale. Renzi spune că guvernarea va deveni astfel mai stabilă, dar opozanții, în special politicienii populiști și cei ai extremelor, cred că revine riscul unei concentrări de putere, după traumatismele din perioada fascistă. Corespondenta RRA transmite că nu există prag minim de participare pentru validarea referendumului, iar rezultatele ar urma să fie anunțate luni dimineață.

DA sau NU pentru o reformă constituțională, dar mai ales un DA sau NU față de proiectul guvernului condus de Matteo Renzi. După lungi luni de campanie electorală, peste 46,7 milioane de italieni sunt așteptați la vot până la orele 23:00.

Patru milioane dintre ei, rezidenți în străinătate, și-au exercitat deja dreptul la vot, cei mai mulți în Elveția - 42%.

Reformele sale, consideră Matteo Renzi, vor debloca procesul de luare a deciziilor și vor duce la o guvernare mai bună în Italia, o țară care, din 1946, a avut 63 de guverne și 27 de prim-miniștri. Cei care nu sunt de acord cu această reformă constituțională, se tem de faptul că guvernul va deveni prea puternic. Există o altă categorie de italieni care, deși sunt de acord cu ideea reformelor, cred că sunt prost puse în practică.

În cazul unui vot negativ, există teama că se va ajunge la o victorie a partidului antisistem, Mișcarea Cinci Stele, pe o platformă care ar promova ieșirea Italiei din zona euro, ceea ce ar declanșa o criză la nivelul întregii UE, acesta în contextul în care Italia este a treia economie a zonei euro.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:2,06 m/s
Tue
10
Wed
11
Thu
11
Fri
13
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău