Referendum în Marea Britanie: Se depun ultimele eforturi pentru a-i convinge pe cei indeciși

  • 01 Iulie 2016 10:43
Referendum în Marea Britanie: Se depun ultimele eforturi pentru a-i convinge pe cei indeciși

Cele două tabere pro și contra menținerii Regatului Unit în Uniunea Europeană aruncă miercuri ultimele forțe în bătălia pentru a încerca să-i convingă pe cei indeciși în ajunul referendumului de joi privind locul Marii Britanii în blocul comunitar.

În ultima zi a acestui scrutin hotărâtor pentru viitorul țării, dar și pentru Europa, cele două tabere sunt foarte apropiate în sondajele de opinie: cei care vor menținerea țării în UE au doar un mic avans (51%) în intențiile de vot, potrivit mediei ultimelor șase sondaje, calculată de către site-ul WhatUKThinks.

Obiectivul este, prin urmare, clar pentru cele două tabere: trebuie convinși cei circa 10% de indeciși care ar putea înclina balanța într-o parte sau cealaltă.

Premierul conservator, David Cameron, a dat tonul, cu un interviu publicat pe prima pagină a cotidianului The Guardian. Șeful executivului britanic a estimat că, optând pentru rămânerea în UE, alegătorii ar trimite ''un mesaj clar'' că Regatul Unit nu este ''repliat în sine''.

Marți, în cursul serii, mai mulți responsabili din cadrul celor două tabere și-au luat sarcina de a-i convinge pe cei indeciși în cadrul unei dezbateri organizate de către BBC în fața a 6.000 de persoane reunite pe stadionul Wembley Arena din capitala britanică.

Schimburile de cuvinte, uneori foarte puternice, au reamintit de agresivitatea campaniei și protagoniștii n-au ezitat să se întrerupă, chiar să-și adreseze invective.

Sadiq Khan, primarul laburist al Londrei, un pro-european, i-a acuzat pe cei din tabăra Brexit-ului și pe șeful lor, Boris Johnson, fostul edil al capitalei britanice, că ''mint'' când spun că Turcia ar putea adera la UE într-un viitor apropiat. ''Sunt niște declarații alarmiste. Să-ți fie rușine, Boris!'', a afirmat Khan.

La rândul său, Johnson a replicat că tabăra pro-UE și-a axat toată campania pe ''teama'' de consecințele economice ale unui Brexit. ''Ei spun că nu avem altă opțiune decât să ne înclinăm în fața Bruxellesului. Spunem că ei subestimează lamentabil această țară'', a declarat Johnson, un conservator căruia i se atribuie ambiția de a-i succeda în funcție premierului Cameron.

Miercuri, la sfârșitul zilei, ultima dezbatere, care va avea loc la Channel 4, îi va aduce față în față pe deputatul Partidului Național Scoțian (SNP), Alex Salmond, un proeuropean, și pe Nigel Farage, liderul UKIP, partid eurofob și antiimigraționist.

Pe piețele financiare, agitate în ultimele săptămâni de perspectiva unui Brexit, tonul părea să fie unul de așteptare și bursele europene, ca și Wall Street, au încheiat marți pe o ușoară creștere.

Din dorința de a se arăta liniștitoare într-un context volatil, Banca Centrală Europeană (BCE) a declarat că este 'gata' să facă față 'tuturor situațiilor neprevăzute' care vor urma după referendumul din Marea Britanie.

Un indiciu al interesului pe care sectorul economic îl are pe această temă, aproape 1.300 de lideri de întreprinderi care au 1,75 milioane de angajați au publicat o scrisoare în The Times în care fac apel la alegătorii britanici să opteze pentru rămânerea țării în UE.

Ziua de miercuri va fi marcată, de asemenea, de o serie de evenimente organizate în Regatul Unit și în lumea întreagă în memoria deputatei laburiste Jo Cox, o militantă pro-UE, ucisă în mod sălbatic cu lovituri de cuțit și gloanțe săptămâna trecută în circumscripția sa electorală din nordul Angliei. La Londra este prevăzută o adunare după-amiază în Trafalgar Square în onoarea deputatei, care ar fi împlinit astăzi 42 de ani. Un omagiu va avea loc, de asemenea, la celebrul festival de muzică din Glastonbury, în sud-vestul Angliei.

Circa două milioane de britanici s-au înregistrat pe listele electorale începând din decembrie 2015, numărul potențialilor alegători la referendumul de joi ajungând astfel la 46,5 milioane, un record, potrivit Comisiei electorale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
19,4
Câțiva nori
Umiditate:57 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău