Referendum în Lombardia și Veneto pentru o autonomie mai mare față de Roma

  • 22 Octombrie 2017 14:23
Referendum în Lombardia și Veneto pentru o autonomie mai mare față de Roma

Alegătorii din Lombardia și Veneto, două dintre cele mai bogate regiuni din Italia, participă, duminică, la referendum pentru a decide dacă doresc o autonomie mai mare față de Roma.

Lombardia, regiune din nord în care se află capitala financiară a Italiei, și Veneto, în care se află orașul Veneția, reprezintă 30 la sută din PIB-ul țării.  

Guvernatorii celor două regiuni vor o autonomie mai mare, considerând că nordul Italiei, mult mai bogat, susține regiunile din sud ale Italiei, mai sărace. Cei doi conducători, Roberto Maroni și Luca Zaia vor competențe suplimentare în privința infrastructurii, a sistemului medical și a educației, dar și puteri în ceea ce privește siguranța și imigrația, pentru care însă ar fi necesară o modificare a Constituției.

“Doriți ca regiunea dumneavoastră să dispună de forme suplimentare și de condiții speciale de autonomie?”, este întrebarea la care au fost chemați la urne ca să răspundă votanții din Lombardia și Veneto.

Conform estimărilor, ambele referendumuri vor avea rezultat pozitiv.

Acest referendum are loc la câteva zile după cel din regiunea Catalonia, declarat illegal de Curtea Constituțională spaniolă. Însă spre deosebire de Spania, referendumul consultativ este prevăzut în Constituția Italiei.

Roberto Maroni, guvernatorul Lombardiei, a refuzat să compare referendumul din Italia cu cel din Spania. “Noi nu suntem Catalonia. Rămânem în interiorul națiunii italiene cu o autonomie mai mare, în timp ce Catalonia vrea să devină al 29-lea stat al Uniunii Europene. Noi nu. Deocamdată”, a afirmat el pentru Reuters.

Referendumul este susținut de formațiunea Forza Italia a lui Silvio Berlusconi (centru-dreapta), de Mișcarea Cinci Stele (populistă) și de mai multe sindicate și organizații patronale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:50 %
Vint:3,09 m/s
Thu
8
Fri
8
Sat
7
Sun
4
Mon
8
Arhivă Radio Chișinău