Referendum în Elveția. Cetățenii sunt așteptați la urne pentru a vota dacă vor ca țara lor să renunțe la acordul cu UE privind libera circulație a persoanelor

  • 27 Septembrie 2020 10:08
Referendum în Elveția. Cetățenii sunt așteptați la urne pentru a vota dacă vor ca țara lor să renunțe la acordul cu UE privind libera circulație a persoanelor

Elvețienii sunt așteptați duminică la urne pentru a vota în cadrul unui referendum dacă vor ca țara lor să renunțe la un acord cu Uniunea Europeană privind libertatea de circulație a persoanelor, după o campanie care a expus tensiuni în societate în legătură cu străinii, care reprezintă un sfert din populație, potrivit Reuters, citat de Agerpres.

Partidul Popular Elvețian (SVP, de dreapta), cel mai mare din parlament, conduce inițiativa ca Elveția să preia controlul asupra imigrației, repetând unele dintre argumentele politicienilor pro-Brexit folosite în campania pentru referendumul din 2016 privind ieșirea Marii Britanii din UE.

Sondajele de opinie sugerează însă că partidul nu va avea succes la referendum. Conform unui sondaj gfs.bern, 63% dintre respondenți se opun propunerii SVP, iar numai 35% o susțin, ceea ce indică faptul că alegătorii vor stabilitate într-un moment de nesiguranță economică în contextul pandemiei de coronavirus.

Cu toate acestea, SVP a făcut apel la susținerea celor care consideră că imigrația le pune în pericol cultura. Conform estimărilor, populația Elveției ar putea crește de la 8,6 milioane de locuitori la 10 milioane de locuitori până la mijlocul secolului în urma imigrației.

Partidul susține că joburile sunt în pericol în contextul în care tineri străini îi înlocuiesc pe elvețienii mai în vârstă, locuințele devin insuficiente și se scumpesc, școlile și transportul în comun se aglomerează, iar construcțiile se extind tot mai mult în spații naturale.

"Migranții ne schimbă cultura. Piețele publice, trenurile și străzile devin mai nesigure. În plus, practic jumătate dintre toți beneficiarii de ajutoare sociale sunt străini", se arată pe site-ul de campanie al formațiunii.

Oponenții atrag atenția că acest plan ar priva companiile de lucrători calificați, în special în domeniul sanitar sau al producătorilor farmaceutici ca Roche și Novartis, și subminează acordurile care întăresc accesul Elveției la piața unică europeană, care este una crucială.

Afluxul de străini este vizibil la clubul de fotbal FC Uster din apropiere de Zurich, unde copiii proveniți din familii de imigranți reprezintă 60% dintre jucătorii de 13 și 14 ani, a precizat un oficial al clubului, Ali Özcan, ai cărui părinți au migrat de asemenea din Turcia.

Dintre cei 60%, o cincime sunt din țări din UE și din Asociația Europeană a Liberului Schimb (EFTA).

"Fără imigranți, fotbalul elvețian în general - profesionist sau amator, de tineret sau de femei - nu ar putea să existe", a declarat el pentru Reuters, invocând sosiri din Balcani, Africa și Orientul Mijlociu.

El a spus că expatriații europeni au tendința să prioritizeze dezvoltarea educațională a copiilor și deseori decid să se întoarcă acasă după ce stau o perioadă în Elveția.

De la începutul liberei mișcări în 2002 și până în 2019, populația a crescut cu 1,3 milioane. Imigrația a contribuit cu un milion de persoane, circa 750.000 dintre ele provenind din UE.

Cetățenii din UE, plus din țări precum Islanda, Norvegia și Liechtenstein au reprezentat 68% din cele 2,1 milioane de rezidenți străini în 2019. Italia, Germania și Portugalia au cele mai mari comunități. Peste 450.000 de elvețieni trăiesc în UE.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
16,07
Câțiva nori
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Sat
21
Sun
16
Mon
14
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău