Refacerea stocurilor occidentale de muniții în urma ajutorului oferit Ucrainei va dura 10-15 ani

  • 05 Decembrie 2022 19:43
Refacerea stocurilor occidentale de muniții în urma ajutorului oferit Ucrainei va dura 10-15 ani

Cu o industrie militară foarte dezvoltată, Republica Cehă, pe lângă armele și munițiile standard NATO pe care le produce, a produs de asemenea numeroase arme și muniții sub licență sovietică și are astfel o industrie de apărare compatibilă cu nevoile armatei ucrainene, fiind acum o piesă importantă în ajutorul militar oferit Ucrainei, ajutor pentru care guvernul de la Praga s-a arătat foarte deschis. În timpul scurs de la invazia rusă, Republica Cehă a livrat Ucrainei muniții, sisteme de apărare antiaeriană, tancuri, blindate și arme ușoare.

Potrivit lui Michal Strnad, care deține compania cehă producătoare de armament Czechoslovak Group (CSG), în pofida fluxului consistent de muniții primite, trupele ucrainene nu au muniții suficiente, întrucât în urma ajutorului oferit Ucrainei armatele statelor occidentale se confruntă cu o diminuare a propriilor stocuri, în timp ce capacitățile de producție sunt limitate. Compania cehă CSG realizează în prezent circa 25-30% din producția europeană de obuze de calibrul 155 mm standard NATO.

„Muniția de artilerie este un produs foarte greu de găsit astăzi (...) Estimez că va fi nevoie de 10-15 ani pentru completarea stocurilor” armatelor occidentale în urma războiului din Ucraina, subliniază Michal Strnad. Societatea sa are o capacitate de producție anuală de 80.000-100.000 de obuze de artilerie, în timp ca capacitatea pe ansamblul Europei este de 270.000-300.000 de obuze pe an.

Pentru a-și extinde producția, CSG va angaja încă 250-300 de lucrători, cu scopul de a-și crește capacitatea la 150.000 de obuze pe an, dar acest proces va necesita circa doi ani din cauza termenelor lungi de achiziție a echipamentelor de producție. Michal Strnad estimează că armata ucraineană trage săptămânal circa 40.000 de obuze folosind cele câteva sute de tunuri primite din partea țărilor occidentale, iar industria de apărare a acestora din urmă nu face față unei asemenea cadențe. Prin urmare, „adevărul este că astăzi ucrainenii trag mai puțin decât ar putea, pentru că nu au destule muniții”, remarcă proprietarul companiei cehe de armament, potrivit Reuters, citată de Agerpres.

Aceasta din urmă a participat și la recondiționarea unor echipamente militare de producție sovietică livrate Ucrainei, fiind implicată și în proiectul americano-olandez de modernizare a 90 de tancuri T-72 din stocul armatei cehe care vor fi trimise Ucrainei.



Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,4
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău