Reducerea violenței în bază de gen depinde de abilitarea economică a femeilor, studiu

  • 11 Iunie 2021 16:22
Reducerea violenței în bază de gen depinde de abilitarea economică a femeilor, studiu

Femeile care trăiesc în sărăcie, cele care nu sunt angajate în câmpul muncii și depind de prestațiile sociale sunt cele mai vulnerabile la violența în bază de gen. Abilitarea economică a femeilor ar putea fi o soluție eficientă de prevenire și combatere a acestui fenomen negativ. Sunt concluziile unui studiu realizat în UTA Găgăuzia de experta internațională Elena Bazueva, transmite IPN.

În cadrul unui eveniment online de prezentare a cercetării, Elena Bazueva a menționat că fiecare a treia femeie în lume și fiecare a patra femei în țările UE, pe parcursul vieții lor, s-au ciocnit măcar o dată cu violență din partea partenerului de viață. În Republica Moldova, în 2018, nivelul de răspândire a violenței împotriva femeilor constituia 73%. Factorii care influențează nivelul violenței împotriva femeilor țin de dependența financiară, statului ei pe piața muncii, mărimea și forma salariului pe care îl primește sau activitatea pe care o îndeplinește. Asupra răspândirii violenței împotriva femeilor mai contribuie și posesia unei locuințe proprii, nivelul lor de studii, dar și nivelul egalității de gen în țară.

Studiul constată că, în cazul femeilor cu vârsta cuprinsă între 35 și 54 de ani din UTA Găgăuzia, nivelul șomajului îl depășește pe cel al bărbaților din aceeași categorie de vârstă. Ca o tendință pozitivă pe piața națională și regională se atestă creșterea numărului total de întreprinderi. În cazul UTA Găgăuzia, această majorare se datorează inclusiv unor afaceri care pun accentul pe implicarea capitalului uman: educație, asistență medicală și socială, artă, divertisment și recreere, care presupun inclusiv angajarea femeilor. Totodată, sectorul asociativ din regiune desfășoară programe axate pe reducerea segregării în bază de gen pe piața muncii.

Studiul a analizat și percepțiile privind violența în bază de gen. Conform rezultatelor unui sondaj realizat în 2018 de OSCE, fiecare a doua femeie (45%) consideră că prietenii ei ar fi de acord că „violența față de femei este adesea provocată de victimă” (pentru comparație, în țările Uniunii Europene acest indicator este de doar 15%). În aceste condiții, mediul social nu intervine în cazurile de violență, considerându-le chestiuni private.

Autoarea a evaluat posibilitățile de extindere a oportunităților economice pentru femei și a conchis că este necesară implementarea eficientă a mecanismelor legale în acest domeniu. La fel, femeile trebuie să fie mai bine informate privind politicile de egalitate de gen, combaterea violenței și mecanismele de protecție, drepturi și oportunități.

Bașcanul UTA Găgăuzia, Irina Vlah, a menționat în cadrul evenimentului că democrația este construită pe dreptul fiecărui om și pe libertatea fiecăruia la opinie, fără a încălca legea. „Democrația nu permite violența verbală și, mai ales, fizică. Orice acțiune care atentează la demnitatea omului, la dreptul acestuia la opinie, este o încălcare a democrației. La baza democrației stă respectul reciproc și capacitatea de a susține pe cel apropiat, chiar dacă el are o părere absolut diferită de a ta”, a spus bașcanul. „Îndemn toate femeile să creadă în ele și să învețe. Iar autoritățile, la rândul lor, vor lua măsuri pentru a se asigura că oportunitățile de învățare sunt suficiente și accesibile”, a fost mesajul Irinei Vlah.

Dima Al-Khatib, reprezentantă rezidentă, PNUD Moldova, a spus că problemele violenței în bază de gen și accesului femeilor pe piața muncii sunt indivizibile și există multiple bariere în acest sens: stereotipuri, educație, diferențe de salarizare, acces la oportunități de finanțare – toate acestea afectează viața femeilor și influențează dezvoltarea societății. „Promisiunea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă de a nu exclude pe nimeni din procesul de dezvoltare nu poate fi realizată fără a pune capăt violenței împotriva femeilor și fetelor”, a opinat Dima Al-Khatib.

Cercetarea a fost elaborată în proiectul „Combaterea violenței împotriva femeilor în Republica Moldova: explorând și învățând din soluțiile locale”, implementat de PNUD Moldova și finanțat de Republica Coreea.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:95 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău