Redeschiderea economiei a dus încrederea în zona euro la cel mai ridicat nivel

  • 29 Iulie 14:48
Redeschiderea economiei a dus încrederea în zona euro la cel mai ridicat nivel

Încrederea în economia zonei euro a urcat în luna iulie la cel mai ridicat nivel din istorie, odată cu reluarea afacerilor pe fondul eliminării restricțiilor impuse din cauza coronavirusului, transmite Bloomberg, citat de Agerpres.

Potrivit datelor publicate joi de Comisia Europeană, în luna iulie 2021, indicele sentimentului economic (ESI) a crescut până la 119 puncte, cel mai ridicat nivel înregistrat de la începutul publicării datelor în 1985, de la 117,9 puncte în luna iunie.

Creșterea sentimentului de încredere în luna iulie a fost sprijinită de un nou optimism în sectorul manufacturier, unde încrederea a atins un nou nivel record, după creșteri repetate în acest an. De asemenea, în sectorul serviciilor, încrederea a atins cel mai ridicat nivel de după luna august 2007, acest sector fiind cel mai afectat în timpul pandemiei și este principalul beneficiar al relaxărilor actuale. În schimb, în rândul consumatorilor încrederea a scăzut, după cinci luni de creștere, ceea ce a contribuit la o ușoară scădere a optimismului în sectorul de retail.

Uzinele din cele 19 state membre ale zonei euro funcționează la capacitate maximă, alimentate de o revenire globală solidă, iar consumatorii cheltuie pentru călătorii și servicii care nu au fost disponibile în perioada pandemiei. Cu toate acestea, pe măsură ce impactul pozitiv al redeschiderii activității economice începe să se risipească și încep să se înmulțească temerile cu privire la varianta Delta, ritmul de creștere a încrederii s-a diminuat.

"Comparativ cu situația din lunile trecute, ultima îmbunătățire a fost mult mai modestă, ceea ce sugerează că indicatorul se apropie de nivelul de vârf", a informat Comisia Europeană într-un comunicat.

Fondul Monetar Internațional tocmai și-a îmbunătățit prognozele economice pentru zona euro, în acest an și anul viitor, și susține că în cea ce privește primele patru economii ale blocului comunitar ritmul de creștere va accelera în lunile următoare. Banca Centrală Europeană se așteaptă și ea la o creștere economică puternică în trimestrul actual, chiar dacă a avertizat că înmulțirea cazurilor de infecție riscă să afecteze relansarea.

Doar 57% din populația Uiunii Europene este complet vaccinată iar mai multe guverne au introdus noi restricții pentru a ține sub control răspândirea noii tulpini Delta a coronavirusului. Chiar dacă aceste restricții vor constitui un obstacol, este puțin probabil că vor reuși să deraieze economia.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
18,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:4,74 m/s
Sun
16
Mon
11
Tue
9
Wed
9
Thu
8

Curs oficial BNM 18 Septembrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.7694 -0.0000
USD 17.6521 -0.0000
RON 4.1969 -0.0000
UAH 0.6611 -0.0000
RUB 0.2435 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău