Redactorul-șef al Sputnik Lituania a fost reținut pentru spionaj

  • 06 Ianuarie 2023 11:42
Redactorul-șef al Sputnik Lituania a fost reținut pentru spionaj

Marat Kasem, redactor-șef al publicației pro-Kremlin Sputnik Lituania, a fost reținut în Letonia, a anunțat agenția rusă de presă RIA Novosti, citată de site-ul meduza.io.

Potrivit canalului Telegram Sputnik Near Abroad, Kasem este suspectat de încălcarea sancțiunilor economice ale UE împotriva Rusiei și de spionaj. În 5 decembrie, un tribunal din Riga a decis reținerea sa, scrie G4Media.

Directorul general al grupului media Russia Today (care include Sputnik și RIA Novosti), Dmitri Kiselev, a declarat că Marat Kasem este cetățean al Letoniei. Acesta locuiește și lucrează la Moscova de mai mulți ani, dar în 30 decembrie a venit în Letonia din motive familiale.

„Aceasta este o persecuție politică clară, absolut ilegală, absurdă și nemotivată”, a acuzat Kiselev pentru RIA Novosti.

Potrivit purtătoarei de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, în urmă cu șase luni, Kasem s-a plâns că autoritățile baltice îl persecută pentru activitățile sale profesionale. „Acum el este arestat. Aceasta este răzbunarea regimurilor dictatoriale pentru libertatea sa, pentru adevărul său, pentru aderența sa la principii”, a scris Zaharova pe canalul său Telegram.

În mai 2019, Marat Kasem a fost reținut pe aeroportul din Vilnius și i s-a interzis intrarea în Lituania timp de cinci ani. În luna iulie a aceluiași an, autoritățile lituaniene au decis să blocheze Sputnik Lituania, invocând încălcarea drepturilor de autor.

Anterior, în Letonia , resursele legate de Sputnik au fost blocate, iar angajații agenției au fost reținuți. Reprezentanții Sputnik s-au plâns, de asemenea, de presiuni din partea autorităților estoniene.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:44 %
Vint:4,12 m/s
Mon
9
Tue
11
Wed
10
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău