Recunoașterea de către Rusia a independenței provinciilor Donețk și Luhansk ar însemna sfârșitul acordurilor de la Minsk (ministrul ucrainean al apărării)

  • 25 Ianuarie 2022 15:37
Recunoașterea de către Rusia a independenței provinciilor Donețk și Luhansk ar însemna sfârșitul acordurilor de la Minsk (ministrul ucrainean al apărării)

Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a declarat marți că o eventuală recunoaștere de către Rusia a independenței regiunilor separatiste Donețk și Luhansk din estul Ucrainei ar însemna sfârșitul acordurilor de pace de la Minsk, relatează agenția UNIAN, citată de EFE.

''Acesta ar fi un pas evident că se retrag din acordurile de la Minsk, o dovadă că resping aceste acorduri'', a spus Reznikov, adăugând însă că are îndoieli că Rusia ar avea într-adevăr astfel de intenții. ''Nu ne vom agita pentru asta'', a mai afirmat ministrul ucrainean, transmite Agerpres. 

Duma de Stat a Rusiei (camera inferioară a parlamentului) a decis luni să desfășoare consultări asupra unei propuneri a comuniștilor ruși ca Moscova să recunoască în luna februarie independența autoproclamatelor republici Donețk și Luhansk.

Un grup parlamentar din Dumă a prezentat săptămâna trecută un proiect de rezoluție prin care solicită oficial președintelui Vladimir Putin să recunoască independența celor două provincii ucrainene proruse.

Președintele Dumei, Viaceslav Volodin, a declarat că propunerea avansată de comuniști se bucură de sprijinul altor două grupuri parlamentare, respectiv cel al partidului Rusia Justă și al formațiunii naționaliste Partidul Liberal Democrat. Cât despre partidul Rusia Unită, formațiunea președintelui Vladimir Putin și care dispune de o largă majoritate în Dumă, și acesta este preocupat de apărarea cetățenilor ruși care trăiesc în Donbas (regiunea ce regrupează provinciile Donețk și Luhansk), cărora Rusia le-a distribuit peste 600.000 de pașapoarte, a mai spus Viaceslav Volodin.

Kremlinul a evitat până în prezent declarațiile categorice pe acest subiect, subliniind că este important să se evite ''pași care să provoace o sporire a tensiunilor''.

Trimiși ai liderilor Ucrainei, Rusiei, Germaniei și Franței au prevăzută pentru miercuri o întâlnire la Paris menită să deblocheze procesul de pace din Donbas, în timp ce Kievul și Occidentul privesc cu îngrijorarea masarea unor importante efective militare ruse în apropierea frontierei ucrainene.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
11,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:5,66 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău