Rectori: Efectele reformei universitare vor fi vizibile într-un an, doi
-
29 Iulie 2022 08:24
Rezultatele reorganizării universităților prin absorbția unor instituții de învățământ superior de către altele vor fi vizibile într-un an, doi. O spune rectorul Universității de Stat din Moldova care se arată convins că reforma va spori calitatea studiilor și va duce la modernizarea infrastructurii universitare. În același timp, rectorul Universității Tehnice din Moldova spune că, deocamdată, niciun angajat al instituțiilor absorbite de UTM nu a rămas fără un loc de muncă, însă admite că angajații din sfera contabilității sau resurselor umane nu se vor regăsi la UTM, notează IPN.
Rectorii Universităților care au absorbit alte instituții de învățământ superior și Institute de Cercetare spun că reforma era una imperios necesară, în contextul numărului tot mai redus de studenți. Potrivit lor, reorganizarea permite investiții masive în infrastructura universitară, fiind modernizare laboratoarele, aulele universitare, căminele studențești.
„Ceea ce se petrece acum la USM este o revoluție din punctul de vedere al infrastructurii. Cifrele vorbesc de la sine, avem investiții de peste 4 milioane de dolari în Mediacor (primul centru de producție digital-media din Republica Moldova – n.r). Recent, USM, UTM, Universitatea de Medicină și alte Universități au câștigat un proiect al Băncii Mondiale, contracte de peste 2 milioane de dolari care vor fi investite în infrastructură. Un ajutor enorm avem din partea României. Guvernul României a făcut investiții în dotarea laboratoarelor, care corespund exigențelor secolului XXI. Avem un post de jurnalism, o investiție de peste 35 de mii de euro, un centru de informare a României, laboratoare dotate la Facultatea de Istorie. În acest an, acest șir va fi continuat, vom moderniza aule universitare. Peste 1-2 ani deja vom vedea primele efecte ale acestei reforme”, a spus rectorul USM, Igor Șarov, în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la N4.
Rectorul UTM spune că instituția a fost nevoită să se adapteze rapid noilor realități și să-și intensifice comunicarea cu candidații la înscriere, în contextul în care Universitatea Agrară a devenit parte a UTM. De asemenea, Viorel Bostan recunoaște că o parte dintre angajații Universității Agrare nu se vor regăsi în noua organigramă UTM.
„Noi am fost luați prin surprindere de această reformă, care era una absolut necesară. Noi am aflat de această fuziune prin absorbție la mijlocul lunii iulie și trebuia să ne pregătim și pentru admitere, dar am depus toate eforturile ca acei care doresc să-și facă studiile pe profil agrar sau medicina veterinară să nu întâmpine impedimente la depunerea actelor. Am păstrat un punct de admitere în campusul Universității Agrare, ne-am activizat și pe rețele ca să-i informăm unde pot depune actele. Deocamdată, niciun om nu și-a pierdut locul de muncă de la anunțarea acestei reforme, noi trebuie acum să revizuim organigrama instituției și să vedem statele de funcții. Sigur, de la contabilitate, resurse umane, relații internaționale, nu toți, probabil, se vor regăsi la Universitatea Tehnică”, a spus rectorul UTM, Viorel Bostan.
În urma unei decizii aprobate de Guvern în 13 iulie, Universitatea de Stat din Moldova a fost reorganizată prin absorbția Academiei de Administrare Publică, a Universității de Stat de Educație Fizică și Sport și a mai multor Institute din țară. Universitatea Agrară a fost absorbită de Universitatea Tehnică. Academia de Studii Economice a fost reorganizată prin absorbția Institutului Național de Cercetări Economice. Iar Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” a fost reorganizată prin absorbția Universității de Stat din Tiraspol. De asemenea, cele 18 Institute de Cercetare din Republica Moldova au fost trecute în subordinea USM, UTM și a Universității Pedagogice „Ion Creangă”.