RECTIFICĂRI ale bugetului de stat. Bani NU mai sunt

  • 15 Octombrie 2015 18:56
RECTIFICĂRI ale bugetului de stat. Bani NU mai sunt

Ca urmare a suspendării finanțării externe, a crizei din sistemul financiar, a suplimentării cheltuielilor sociale în urma creșterii prețurilor la servicii, cabinetul de miniștri a aprobat un proiect de rectificare a bugetului.

Proiectul de rectificare a bugetului pentru anul curent a fost aprobat joi, 15 octombrie, la inițiativa Ministerului de Finanțe. Potrivit modificărilor, veniturile la buget vor fi cu aproximativ un miliard de lei mai mici, în timp ce cheltuielile vor fi reduse cu aproximativ 1,6 miliarde de lei.

Diminuarea importurilor și exporturilor, estimate până la sfârșitul anului cu aproximativ 23 la sută mai mici în comparație cu anul trecut, sunt principalii factori care au dus la diminuarea veniturilor la bugetul de stat, a menționat în ședința Executivului, ministrul Finanțelor, Anatol Arapu.  O mare parte a veniturilor au fost anulate ca urmare a suspendării temporare a finanțării de către partenerii externi ai Republicii Moldova.

”În 10 luni Republica Moldova nu a primit nici un cent din exterior. Suspendarea temporară a  suportului bugetar din partea Comisiei Europene, veniturile la buget se reduc cu 578 milioane de lei. Pentru încasări rămân 14,4 milioane euro. Aceste granturi sunt destinate sectorului rural și educației vocaționale dar care vor fi posibil de accesat odată cu deblocarea finanțării din partea Uniunii Europene care poate avea loc numai în cazul semnării unui acord cu Fondul Monetar Internațional”, a declarat Anatol Arapu. 

O parte din reducerile operate au fost completate cu venituri suplimentare din impozite pe venit, încasări din amenzi și sancțiuni contravenționale dar și cu granturi venite din partea României, din contul celor 100 de milioane de euro, acord semnat în urmă cu mai mulți ani. Au fost reduse cheltuielile fondului rutier, cu 450 milioane lei, suspendate lucrările de proiectare a gazoductului Ungheni-Chișinău, în sumă de 300 milioane lei. Nu vor putea fi accesați banii pentru implmentarea reformei justiției și a regimului liberalizat de vize, potrivit lui Anatol Arapu.

Ministrul Educației Corina Fusu s-a arătat îngrijorată de modul în care aceste rectificări ar putea afecta reforma educației, finanțată de Banca Mondială.

Practica arată că procedurile de achiziție durează ceva timp și nu vor fi puse în dificultate de reducerea acestor cheltuieli pentru anul 2015, a sugerat ministrul Finanțelor.

Amintim că Uniunea Europeană și Banca Mondială și-au suspendat finanțările pentru Republica Moldova, ca urmare a întârzierii reformelor, pe care Republica Moldova s-a angajat să le realizeze ca urmare a semnării Acordului de Asociere.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:67 %
Vint:4,12 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău