Recordul de 38 grade Celsius înregistrat în Arctica în iunie 2020, validat de Organizația Meteorologică Mondială

  • 14 Decembrie 2021 10:14
Recordul de 38 grade Celsius înregistrat în Arctica în iunie 2020, validat de Organizația Meteorologică Mondială

Organizația Meteorologică Mondială (OMM) a validat marți recordul de temperatură de 38 de grade Celsius pentru zona Arctică, atins în orașul rusesc Verhoiansk pe 20 iunie 2020, considerat un nou "semnal de alarmă privind schimbările climatice", informează AFP, citat de AGERPRES.

"Acest nou record arctic face parte dintre acele observații raportate în arhive privind extremele meteorologice și climatice de către OMM, o agenție specializată din cadrul ONU, care trage un semnal de alarmă privind schimbările suferite de clima noastră", a subliniat secretarul general al OMM, Petteri Taalas, notând că în același an și în Antarctica s-a înregistrat un record de 18,3 grade Celsius.

Verhoiansk se află la aproximativ 115 kilometri nord de Cercul Polar, iar temperaturile locale sunt măsurate din anul 1885.

Acea regiune a Siberiei orientale are un climat continental foarte secetos, care generează ierni foarte rece și veri foarte calde.

"Ancheta noastră evidențiază creșterea temperaturilor într-o regiune care este importantă pentru restul lumii din punct de vedere climatic" și care ar trebui, prin urmare, să fie monitorizată în permanență, a subliniat Randall Cerveny, raportor al OMM pentru extreme climatice și meteorologice.

Anchetatorii de la OMM încearcă "să verifice și o temperatură de 54,4 grade Celsius înregistrată în 2020 și 2021 în cel mai cald loc de pe Terra, Valea Morții din California, și să omologheze un nou record de căldură european, de 48,8 grade Celsius, atins în Sicilia în vara acestui an", a adăugat Petteri Taalas.

Ținând cont de faptul că Arctica este una dintre regiunile în care temperaturile cresc cel mai repede de pe Terra, OMM a creat o nouă categorie, dedicată celor mai ridicate temperaturi înregistrate în orice zonă situată la nord de Cercul Polar.

Experții din grupul de specialiști care încearcă să omologheze aceste recorduri examinează validitatea instrumentelor folosite în timpul măsurătorilor, precum și coerența datelor obținute în raport cu condițiile meteorologice existente în momentul înregistrării unor valori extreme. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău