Record pentru R.Moldova | În 2018 recolta de semințe de floarea soarelui va ajunge la circa un milion de tone

  • 08 Octombrie 2018 12:10
Record pentru R.Moldova | În 2018 recolta de semințe de floarea soarelui va ajunge la circa un milion de tone

În anul 2018 recolta de semințe de floarea soarelui din Republica Moldova va ajunge la circa un milion de tone, ceea ce va constitui un nou record pentru țară, susține Dumitru Lupu, directorul Departamentului comercial al Grupului de companii Trans Oil.

Acest rezultat va fi obținut grație unei recolte mai mari la hectar, estimate la 2,6 tone, față de 2,4 tone în 2017 și în condițiile în care suprafețele semănate cu floarea soarelui s-au redus, spune Dumitru Lupu.

Potrivit moldstreet.com, care citează date prezentate de Dumitru Lupu, în ultimii 4-5 ani producția la hectar de semințe de floarea soarelui s-a majorat cu circa o treime și aceasta s-a datorat atât unor tehnologii mai performante și semințelor de calitate folosite de agricultori, dar și ca urmare a combaterii economiei tenebre. Ultima a dus la situația când agicultorii raportează date mai veridice despre recolta strânsă.

Directorul comercial al grupului Trans Oil a mai afirmat că între statele din regiune Republica Moldova are cea mai mare cota a suprafețelor de floarea soarelui, circa 24% din terenurile arabile sunt sunt alocate cultivării de floarea-soarelui. În Ucraina această cifră este de 17%, iar în România de 10%

Specialistul a spus că aproximativ 66% din semințelele de floarea-soarelu sunt expediate pe piețele externe, iar restul de 34% sunt prelucrate la capacități interne.

Printre principalele măsuri necesare pentru dezvoltarea în continuare a pieței interne a semințelor și a produselor derivate din floarea-soarelui, Dumitru Lupu a menționat necesitatea intensificării negocierilor cu Turcia în ceea ce privește eliminarea taxelor vamale aplicate de această țară la produsele agroalimentare din Moldova. Or, Turcia este una dintre princiapelele piețe de desfacere a cerealelor și oleaginoaselor din Moldova. La fel și în cazul Chinei.

Totodată se duc negocieri și cu alte state precum Egipt și Emiratele Arabe Unite, care pot deveni piețe de desfacere pentru produsele din Moldova.

Pe de altă parte, recolta bogată din acest an și evoluțiile de pe piețele externe au dus la scăderea cu 10-20% a prețurilor la semițele de floarea soarelui, până la 5 lei pentru un kilogram.

Acest fapt afectează producătorii agricoli de floarea soarelui, mulți dintre care vor înregistra pierderi semnificative în acest an.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
27,24
Cer senin
Umiditate:32 %
Vint:6,17 m/s
Thu
19
Fri
20
Sat
18
Sun
17
Mon
16
Arhivă Radio Chișinău