RECORD la licitație pentru un diamant roz aprins: 31,56 milioane de dolari (FOTO)

  • 22 Mai 2016 17:08
RECORD la licitație pentru un diamant roz aprins: 31,56 milioane de dolari (FOTO)

Marți, 17 mai, cel mai mare diamant roz aprins tăiat în formă de pară, care nu a fost niciodată propus la vreo licitație, s-a vândut pentru suma-record de 31,56 milioane de dolari (27,88 milioane de euro), taxe incluse, la Geneva.

„Este cel mai mare preț plătit vreodată pentru un diamant roz aprins”, a declarat  David Bennett, responsabilul departamentului de bijuterii de la Sotheby’s care a condus licitația, precizând că diamantul a fost cumpărat de un asiatic.

Sotheby’s estimase diamantul de 15,38 de carate, montat într-un inel, între 28 și 38 milioane de dolari, calificându-l drept „excepțional”.

Descoperit în urmă cu cinci ani într-o mină din Africa de Sud, diamantul a fost tăiat de vânzătorul său, societatea Cora International, cu sediul la New York. Piatra, care a fost botezată „Unique Pink” (roz unic), a fost certificată „Fancy vivid pink” de către Institutul Gemologic din America (GIA), culoarea cea mai râvnită pentru un diamant roz.

Sursa: www.sothebys.com

Dintre toate diamantele evaluate de GIA în fiecare an, doar 3% intră în categoria diamantelor de culoare și cel puțin 5% dintre acestea sunt roz. În fine, o proporție infimă dintre acestea din urmă pot fi certificate „Vivid”, susțin experții.

Recordul actual de preț per carat pentru un diamant roz aprins rămâne totuși cel deținut de un diamant de 5 carate vândut la  Hong Kong în decembrie 2009 cu 10,8 milioane de dolari, adică 2,15 milioane de dolari per carat.

Sursa: Rador.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:82 %
Vint:3,09 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău