Record istoric. Speriați de cutremure, 30% dintre românii din mediul urban au ales să plătească pentru protecție. Cum arată noua lege a asigurărilor obligatorii

  • 05 August 09:45
Record istoric. Speriați de cutremure, 30% dintre românii din mediul urban au ales să plătească pentru protecție. Cum arată noua lege a asigurărilor obligatorii

Peste 23% dintre locuințele din întreaga țară sunt asigurate, iar acest procent marchează un record istoric. Mai mult, arată datele Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor, PAID, circa o treime din locuințele din mediul urban sunt protejate în caz de cutremur, inundație sau alunecări de teren. Impulsul de creștere a fost dat de seria de cutremure din Gorj de anul trecut și a fost stimulat de modificările semnificative aduse legii asigurărilor obligatorii.

„Pentru noi, fiecare proprietar asigurat în fața dezastrelor naturale reprezintă o mică victorie. Închidem luna iulie cu un grad de acoperire de 23% la nivel național și cu vestea bună că 30% din locuințele din mediul urban sunt acum sub protecție financiară. La fel de important este și faptul că nu mai există județe cu grad de cuprindere sub 10%”, anunță PAID, relatează economica.net.

PAD, Polița de asigurare împotriva dezastrelor naturale, este o poliță de asigurare obligatorie care acoperă daunele produse de inundații, cutremure sau alunecări de teren asupra locuințelor.

Polițele PAD costă 130 de lei pe an în cazul locuințelor tip A (suma maximă asigurată 100.000 lei) și 50 lei în cazul locuintelor tip B (suma asigurată fiind de 50.000 lei).

O locuință de tip A este o construcție cu structura de rezistență din beton armat, metal ori lemn sau cu pereți exteriori din piatră, caramidă arsă, lemn ori din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic și/sau chimic.

O locuintă de tip B este o construcție cu pereți exteriori din caramidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic și/sau chimic (ex. chirpici).

Modificarea legii a stimulat vânzarea asigurărilor de locuință. Ce prevede acum legea asigurărilor obligatorii

De la 1 noiembrie 2024 prețul asigurării obligatorii de locuință este exprimat în lei și a crescut cu circa 30% fata de actualul nivel, într-o primă fază. Tot de la 1 noiembrie, nimeni nu își mai poate înregistra locuința în Cartea Funciară și nici nu mai poate schimba statutul respectivei locuințe fără a deține o asigurare obligatorie împotriva dezastrelor (PAD). O altă schimbare cu impact direct asupra asiguraților este introducerea posibilității ca asigurarea să fie făcută multianual, printr-un contract între asigurat și PAID. Ca o altă noutate, în cazul în care se optează pentru un contract multianual (atenție, perioada de valabilitate poate fi doar multiplu de 12 luni), condițiile de asigurare pot fi negociate, reiese din noua legislație. O astfel de înțelegere, pe mai mulți ani, este foarte utilă celor care au locuințe luate pe credit și, prin urmare , trebuie să dețină o asigurare de locuință pe care să cedeze băncii pe perioada creditului.

Asigurătorii de locuințe din România sunt pregătiți să acorde despăgubiri rapid, în cazul unui dezastru natural major

PAID (Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale) anunță finalizarea proiectului de digitalizare completă a procesului de notificare a daunei, constatare și calculație a despăgubirilor, pentru proprietarii de locuințe afectate de calamități.

Parte a strategiei de management al dezastrelor, aplicația digitală a fost dezvoltată pentru a face față unor scenarii de dezastru natural extins, la nivel național, și oferă industriei de asigurări capacitatea de a procesa și soluționa un număr mare de cereri de despăgubire, într-un timp scurt. Noua infrastructură digitală a fost prezentată în cadrul unui eveniment organizat joi, 20 iunie, la sediul PAID, la care au luat parte reprezentanți ai Autorității de Supraveghere Financiară și ai pieței de asigurări.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
23,24
Cer fragmentat
Umiditate:68 %
Vint:2,57 m/s
Fri
22
Sat
23
Sun
19
Mon
17
Tue
21
Arhivă Radio Chișinău