Record de temperatură la „Polul Nord” al Chinei. Cum se trăiește la -53 de grade Celsius

  • 28 Ianuarie 2023 19:35
Record de temperatură la „Polul Nord” al Chinei. Cum se trăiește la -53 de grade Celsius

Mohe este pe bună dreptate supranumit „Polul Nord” al Chinei. Este cel mai nordic oraș al țării și este un loc extrem de rece. La finalul săptămânii trecute s-au înregistrat -53 de grade Celsius, un record de temperatură istoric pentru această țară, informează digi24.ro.

Este atât de frig încât aerul îți rămâne blocat în gât, ai o senzație neplăcută în plămâni și îți vine în continuu să tușești. Ai o senzație ciudată la nivelul tuturor părților corpului în care se regăsește umezeala și simți cum pleoapele și nările îți împietresc. Dacă ai degetele expuse sau dacă porți mănuși mai subțiri, îți vor amorți de tot în doar câteva minute – degerarea reprezintă un pericol foarte mare aici. Bateriile diverselor aparate electronice se descarcă anormal de repede și dacă trebuie să lucrezi afară nu poți să o faci decât în reprize scurte repetate.


Există și momente distractive când sunt -50 de grade Celsius afară: dacă arunci apă fiartă în aer, aceasta îngheață aproape instantaneu și se izbește de pământ sub formă de bucăți de gheață. Acesta este unul dintre motivele pentru care turiștii chinezi se îngrămădesc să vină aici.

Mohe se află în vârful unei regiuni din China care se extinde până la granița cu Rusia, înconjurată din trei direcții de teritoriul rusesc de unde aerul aspru al iernii siberiene se năpustește asupra orașului chinezesc. Mohe se află la aproape 2.500 de kilometri la nord de Beijing, un oraș la rândul său din nordul țării. Este un loc pitoresc, acoperit de zăpadă, cu 85.000 de locuitori care lucrează în industrii precum agricultură și turism. Temperaturile extreme nu sunt nemaiîntâlnite în Mohe, dar de obicei sunt cu 15-20 de grade mai ridicate decât acum.

„Nu poți să vezi pe nimeni la mai mult de câțiva metri depărtare” La o oră de mers cu mașina înspre nord se află satul Beiji – un loc straniu, pe jumătate localitate turistică, pe jumătate avanpost de frontieră, în care ai nevoie de bilet ca să intri. În afară de numele său care înseamnă „Polul Nord”, una dintre principalele atracții din Beiji îl reprezintă peisajul cu marele râu înghețat care desparte China de Rusia, dincolo de care se pot zări dealurile stâncoase ale Siberiei.

Întrebat despre cum este să trăiești la -53 de grade Celsius, Xie, proprietarul unui magazin universal a răspuns: „Este fum. Nu poți să vezi pe nimeni la mai mult de câțiva metri depărtare. Până la miezul zilei, fumul – noi îl numim fum, dar este defapt o ceață foarte densă – se disipă. Fumul apare când se face frig.” „Nu poți să lupți împotriva raiului. Tot ce putem să facem este să luăm toate măsurile posibile.

Atâta timp cât nu ne este frig, este în regulă”, a povestit Xie. Această perioadă rece este provocată de o zonă de aer foarte rece de joasă presiune care se deplasează spre sud din Siberia. Regiunea din Rusia este atât de departe de efectul de încălzire al mării și primește atât de puține ore de lumină încât condițiile sunt perfecte pentru crearea de și mai mult aer rece, potrivit Sky News.



Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:0,51 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău