Record de căldură în China: 52,2 grade Celsius. În urmă cu șase luni, țara înregistra o minimă record: minus 53 de grade Celsius

  • 17 Iulie 2023 19:39
Record de căldură în China: 52,2 grade Celsius. În urmă cu șase luni, țara înregistra o minimă record: minus 53 de grade Celsius

O localitate îndepărtată din nord-vestul arid al Chinei a îndurat duminică temperaturi de peste 52 de grade Celsius, stabilind astfel un record pentru o țară care în urmă cu doar șase luni era la cealaltă extremă și se lupta se lupta cu temperaturi de minus 50 de grade Celsius, relatează Reuters, citat de News.ro.

Temperaturile din comuna Sanbao, în depresiunea Turfan din Xinjiang, au urcat până la 52,2 grade Celsius duminică, a relatat luni publicația oficială Xinjiang Daily. Acest record de căldură este așteptat să persiste cel puțin încă cinci zile.

Temperatura înregistrată duminică a depășit recordul anterior de 50,3C, măsurat în 2015 în apropiere de Ayding, în aceeași depresiune Turpan, o zonă vastă cu dune de nisip și lacuri secate aflată la peste 150 m sub nivelul mării.

Începând din aprilie, țări din Asia au fost afectate de mai multe runde de temperaturi record, alimentând îngrijorările privind capacitatea lor de a se adapta la o climă în schimbare rapidă. Obiectivul de a menține încălzirea globală pe termen lung în limita a 1,5 grade Celsius este tot mai departe de a fi atins, spun experții în domeniul climei.

Temperaturile ridicate și prelungite din China au pus la încercare rețelele electrice și culturile, iar îngrijorările legate de o posibilă repetare a secetei de anul trecut, cea mai severă din ultimii 60 de ani, sunt din ce în ce mai mari.

China nu este străină de variațiile dramatice ale temperaturilor de-a lungul anotimpurilor, dar aceste variații sunt din ce în ce mai mari.

La 22 ianuarie, temperaturile din Mohe, un oraș din provincia Heilongjiang din nord-estul țării, au coborât la minus 53 de grade Celsius, potrivit biroului meteorologic local, depășind precedentul minim istoric al Chinei, de minus 52,3 grade Celsius, stabilit în 1969.

De atunci, cele mai abundente ploi din ultimul deceniu au lovit centrul Chinei, devastând lanurile de grâu într-o zonă cunoscută ca fiind grânarul țării.

În această săptămână, Statele Unite și China încearcă să relanseze eforturile de combatere a încălzirii globale, trimisul special al SUA pentru climă, John Kerry, purtând la Beijing discuții cu omologul său chinez, Xie Zhenhua.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
18
Sat
16
Sun
17
Mon
16
Arhivă Radio Chișinău