Reconstrucția Ucrainei va costa 486 de miliarde de dolari

  • 15 Februarie 16:24
Reconstrucția Ucrainei va costa 486 de miliarde de dolari

Banca Mondială, ONU, Uniunea Europeană și guvernul de la Kiev au publicat joi o estimare conform căreia reconstrucția Ucrainei după război va costa 486 de miliarde de dolari, scrie Moldpres.

Evaluarea precedentă, din martie anul trecut, era de 411 miliarde de dolari.

Distrugerile provocate de războiul declanșat de Rusia în februarie 2022 au afectat în special raioanele ucrainene Donețk și Lugansk din est, Harkov din nord-est și Herson din sud, aflate în apropierea liniei actuale a frontului, precum și Kievul.

Datele arată că fondul imobiliar al Ucrainei a fost distrus sau deteriorat în proporție de 10%, ceea ce prelungește strămutarea ucrainenilor în afara comunităților lor.

Distrugerea barajului de la Kahovka și a centralei hidroelectrice respective din sudul țării, pusă de ucraineni pe seama forțelor ruse de ocupație din zona respectivă, a afectat semnificativ mediul și agricultura și a accentuat dificultățile celor care fac eforturi pentru a găsi adăpost, apă, hrană și servicii medicale, adaugă Banca Mondială.

Premierul ucrainean Denis Șmihal a comentat într-un comunicat că analiza aprofundată a pierderilor și necesităților "ne permite să definim corect prioritățile, să alocăm rațional resursele și să obținem rezultatele scontate".

Estimările nu acoperă regiunile din Ucraina aflate sub ocupație rusă, care nu au fost accesibile.

Banca Mondială precizează și modul în care trebuie direcționată suma de 486 de miliarde de dolari în următorii zece ani: 17 % pentru construcția de locuințe, 15% pentru transporturi, 14% - comerț și industrie, 12% - agricultură, 10% - energie, 9% - asistență socială și mijloace de subzistență, respectiv 7% - gestionarea pericolelor de explozie etc.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:2,57 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău