Reconstrucția Germaniei după inundații va costa peste șase miliarde de euro

  • 03 August 2021 20:00
Reconstrucția Germaniei după inundații va costa peste șase miliarde de euro

Ministrul german al Finanțelor, Olaf Scholz, a declarat marți că persoanele care trăiesc în zonele afectate de inundațiile de luna trecută pot conta pe acordarea rapidă și fără birocrație a unor ajutoare de urgență în valoare de peste 400 de milioane de euro, adăugând că efortul total de reconstrucție va costa mai mult de șase miliarde de euro, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

"Am cheltuit aproape 400 de milioane de euro sub formă de ajutoare de urgență după ultimele inundații dezastruoase. Știm deja că va trebui să cheltuim mult mai mult de data aceasta și suntem gata să facem acest lucru", a spus Olaf Scholz, cu prilejul unei vizite în orașul Schleiden-Gemuend, din vestul Germaniei, care a fost lovit puternic de inundațiile de luna trecută.

Olaf Scholz a adăugat că Guvernul federal și guvernele landurilor afectate de inundații au convenit să împartă povara fiscală a lucrărilor de reconstrucție.

"După ultimele inundații majore, am cheltuit șase miliarde de euro pentru reconstrucție până la această dată, guvernul federal și guvernele landurilor împreună. După distrugerile pe care le văd acum aici, și pe care le vedeți cu toții, putem spune cu siguranță că vom avea nevoie de o sumă mult mai mare pentru reconstrucție", a spus Scholz.

La mijlocul lunii iulie, inundații grave au devastat mari părți din vestul Germaniei, precum și din țările vecine Belgia și Olanda. Landurile Renania de Nord-Westfalia și Renania-Palatinat au fost cele mai afectate, dar și Bavaria și Saxonia au avut de suferit. Valoarea pagubelor provocate infrastructurilor avariate de inundațiile care au lovit vestul Germaniei au fost evaluate la aproximativ două miliarde de euro.

O sută optzeci de persoane și-au pierdut viața în inundațiile care au afectat vestul Germaniei în zilele de 14 și 15 iulie. Victimelor din Germania li se adaugă cele 36 din Belgia, astfel încât totalul celor decedați în acest episod meteo neobișnuit în Europa se ridică la 216. Luxemburg, Țările de Jos, apoi Austria câteva zile mai târziu au fost la rândul lor afectate de inundații, însă în aceste state nu au fost înregistrate victime. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,85
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău