Reconstrucția catedralei Notre-Dame din Paris ar putea începe în 2022

  • 11 Aprilie 2021 19:30
Reconstrucția catedralei Notre-Dame din Paris ar putea începe în 2022

Lucrările de reconstrucție la catedrala Notre-Dame din Paris, după incendiul devastator de acum doi ani, ar putea să înceapă în iarna următoare. Originea dezastrului rămâne o enigmă, potrivit AFP, citată de HotNews.ro.

La 15 aprilie 2019, pe când se afla în restaurare, celebra catedrală gotică, veche de 850 de ani și un adevărat simbol al Franței, și-a pierdut turla, acoperișul și orologiul, precum și o parte din bolta sa, distrusă de flăcări, sub privirile a mii de trecători.

În noaptea incendiului, emoția a cuprins întreaga lume, șocată de spectacolul impresionant al incendiului cu care s-au luptat pompierii.
Catedrala era o atracție obligatorie pentru zeci de milioane de turiști care vizitau Parisul în fiecare an înainte de criza Covid-19. De asemenea, un interes mondial este legat și de Victor Hugo și romanul său "Notre-Dame de Paris".

"A avut un efect ca de 11 septembrie. Să vezi incendiul în direct, pe toate posturile din lume. Din Brazilia până în Asia, prăbușirea turlei a fost pentru tânăra generație ceea ce a reprezentat prăbușirea turnurilor din New York pentru părinții lor", a estimat pentru AFP Stanislas de Laboulaye, respinsabil cu coordonarea reconstrucției la nivel internațional.

Securizarea Notre-Dame se va încheia la vară, condiție pentru lansarea reconstrucției "identice". Dar lucrările nu se vor încheia la cinci ani de la incendiu, pe 15 aprilie 2024, chiar dacă o primă slujbă va fi oficiată în naos, notează sursa citată.

În interiorul catedralei este o pădure de schele. De la demontarea în decembrie a imensei schele carbonizate care a înconjurat turla în ziua dezastrului - 40.000 de tuburi tăiate unul câte unul între iunie și noiembrie trecut - pericolul unui colaps major a fost eliminat.

Mulți se îndoiesc că cele 830 de milioane de euro, suma strânsă la nivel național și internațional (de la 350.000 de donatori) nu va fi suficientă pentru reconstrucție.
 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău