Recomandările specialiștilor pentru pomicultori, în scopul prevenirii daunelor provocate de înghețurile nocturne

  • 24 Martie 2020 15:23
Recomandările specialiștilor pentru pomicultori, în scopul prevenirii daunelor provocate de înghețurile nocturne

Specialiștii recomandă pomicultorilor să întreprindă măsuri pentru prevenirea daunelor provocate de înghețurile nocturne, care vor persista până joi, potrivit meteorologilor.

Specialiștii recomandă pomicultorilor să întreprindă măsuri pentru prevenirea daunelor provocate de înghețurile nocturne, care vor persista până joi, potrivit meteorologilor. Recomandările sunt făcute în contextul în care minima termică înregistrată noaptea trecută în nodul țării a depășit -7C. Totuși, cele mai periculoase înghețuri sunt cele din prima jumătate a lunii aprilie, care pot compromite recolta, susține șeful de direcție din cadrul ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Vasile Șarban.

„Când vom avea temperaturi mai mici, adică -8 ℃ sau -10 ℃, desigur că culturile ar putea fi afectate. Dacă înaintăm în timp și vom vorbi de prima decadă a lunii aprilie, când în unele cazuri, deja, vom avea format fructul o temperatură chiar de -3 ℃ la suprafața solului, ar putea să afecteze recolta. Sunt primele înghețuri târzii de primăvară. Ele vor mai fi și dacă avem intrarea fiziologică a culturilor în vegetație, am putea să riscăm cu o parte din recoltă.”

Pentru a diminua riscurile de îngheț, specialistul recomandă pomicultorilor să întreprinsă o serie de acțiuni.

„Poate fi folosită metoda tradițională - grămezi de paie umede care fumegă. Pot fi mecanice cu utilizarea cuptoarelor de căldură care sunt amplasate prin plantații sau cu turbulența aerului prin niște elice mari care fac un curent de aer și amestecă aerul rece de la suprafața solului. Pot fi prin irigare prin aspersiune, din abundență care este amplasată deasupra coroanelor. Se irigă din abundență, se formează un strat protector de gheață și protejează în acest fel mugurii florali, florile, în funcție de faza de dezvoltare.”

Potrivit datelor Serviciului Hidrometeorologic de Stat, în următoarele două nopți, sunt prognozate temperaturi de - 6 ℃ – 3℃.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău