Recomandările sindicatelor privind măsurile de politică bugetar-fiscală și vamală pentru anul 2021

  • 20 Octombrie 2020 20:30
Recomandările sindicatelor privind măsurile de politică bugetar-fiscală și vamală pentru anul 2021

Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) a elaborat un șir de recomandări privind măsurile de politică bugetar-fiscală și vamală pentru anul 2021. Astfel, la capitolul ”Impozitul pe venit”, CNSM propune majorarea scutirii personale și scutirii personale majorate cu 10% reieșind din rata inflației pentru anii 2019-2020, avându-se în vederea că pentru anii respectivi scutirile nu au fost majorate. De asemenea, propune stabilirea scutirii pentru persoanele întreținute în sumă de 19.000 de lei anual pentru fiecare persoană întreținută și consideră nejustificată excluderea scutirii acordate pentru soț/soție, informează Bizlaw.md.

Totodată, potrivit sursei citate, sindicatele recomandă deducerea cotizațiilor de membru de sindicat reținute din salariul persoanelor fizice și includerea în categoria surselor de venit neimpozabile a ajutorului material, în expresie bănească sau naturală, acordat pe parcursul anului de către angajator angajatului sau fostului angajat la locul de muncă de bază. O altă propunere este stabilirea impozitării cu 3% a dobânzilor persoanelor fizice rezidente care depășesc 24.000 de lei anual.

Totodată, se propune excluderea din categoria facilităților acordate de patron și scutirea de plata impozitului pe venit, contribuțiilor de asigurări sociale și a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală: a plăților efectuate de patron pentru testarea salariaților pentru identificarea Covid-19 și a vaccinării contra Covid-19, reieșind din faptul că respectivele plăți sunt efectuate în vederea asigurării securității și sănătății în muncă; a sumelor pentru medicamente, investigații medicale, intervenții chirurgicale, neacoperite de fondul de asigurări obligatorii de asistență medicală, inclusiv pentru tratamentul la domiciliu a pacienților depistați cu Covid-19.

În ceea ce privește capitolul ”TVA și accize”, CNSM propune micșorarea taxei pe valoarea adăugată și accizelor în vederea protejării producătorilor autohtoni, la unele categorii de produse; aplicarea scutirilor de impozite și accize la produse petroliere pentru producătorii agricoli autohtoni; neadmiterea anulării scutirii de TVA a materiei prime, materialelor, articolelor de completare și accesoriilor necesare procesului propriu de producție, importate de către organizațiile și întreprinderile societăților nevăzătorilor, societăților surzilor și societăților invalizilor; introducerea aplicării cotei TVA la importul și livrarea de autoturisme pe teritoriul Republicii Moldova și anularea accizului; neadmiterea excluderii prohibițiilor referitoare la introducerea autoturismelor de o anumită vârstă.

La capitolul ”Impozit pe bunurile imobiliare”, CNSM pledează pentru neadmiterea anulării facilității care vizează dreptul la o reducere cu 15% a sumei impozitului pe bunurile imobiliare. Suplimentar, CNSM propune mai multe măsuri care vizează Bugetul asigurărilor sociale de stat, Fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală, Legea finanțelor publice și responsabilității bugetar-fiscale nr.181 din 25.07.2014 și Legea achizițiilor publice nr.131 din 03.07.2015.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
21,24
Câțiva nori
Umiditate:56 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău