Recomandările Radio Chișinău pentru iubitorii teatrului. Ce spectacole vor putea fi urmărite în weekend
-
29 Octombrie 2022 13:21
Teatrul rămâne a fi o oglindă a societății cu grimasele ei specifice, care pune în valoare acele părți timide ale socialului și scoate privitorului în relief clișeele neobservate din cotidian. La Chișinău, artele spectacolului au reluat discursul teatral occidental, prin care piesele clasice adaugă în scenografie elemente de contemporaneitate, structură dinamică și minimalist în același timp, captând atenția spectatorului prin interacțiune direct cu actorul.
Radio România Chișinău a făcut o introspecție a programelor teatrale și vine cu o recomandare în acest sfârșit de săptămână:
MACBETH, scrisă de William Shakespeare și Eugen Ionesco, regizată de Mihai Țărnă. Spectacolul prezintă viziunea modernă a clasicului „Macbeth” - o tragedie clasică care aduce în prim plan pasiunea frenetică care provoacă răsturnări politice și valori morale: prezicerea celor trei vrăjitoare că lui Macbeth îi e sortit să devină rege, îl face pe Macbeth și soția sa, Lady Macbeth, să primească vestea ca o realitate prea mult dorită. Rămânând peste noapte în castelul lui Macbeth, Duncan, regele Scoției, în vâltoarea festinului, este asasinat. Macbeth devine regele Scoției, astfel, prezicerea celor trei vrăjitoare se înfăptuiește. Tot mai adânc îl soarbe mlaștina orgoliului pe Macbeth, iar Lady Macbeth nu mai reușește să-și îmbărbăteze soțul, remușcările încep să o mistuie, iar pierderea somnului e răsplata lor pentru trădare și omor. Următoarea întâlnire a lui Macbeth cu cele trei vrăjitoare îi prezic că doar un om nenăscut de femeie poate să-l omoare, și că doar așa ar fi posibil sfârșitul lui. Să fie oare adevărat..? Cei care doresc să afle mai multe despre această istorie sunt invitați pe 29 și 30 octombrie la Teatrul Fără Nume.
Teatrul inspiră filme, dar și invers. Spectacolul „Sonata Lunii”, inspirat din filmul „Dineu cu vecinii de sun”, a fost adaptat pentru publicul de la Chișinău de către regizoarea Daniela Burlaca. Este o poveste cu patru personaje multiplicate, care reprezintă vecinii de jos și de sus. Vecinii de jos sunt împreună de mulți ani. Abia dacă se mai privesc, iar certurile au devenit o constantă în relația lor. Într-o seară de vineri, vecinii de sus, puțin mai tineri decât ei, vor veni în ospeție. Ce nu știu gazdele este că această seară se va transforma pe neașteptate într-o orchestră de emoții neacordate. Muzică clasică, teme picante, situații provocatoare care pun în evidență problema cuplului de la relația de dragoste până la experiența în sex. O comedie 18+ care te va ține pe val, susține echipa de la Teatrul Geneza Art.
La Teatrul Republican „Luceafărul” , sâmbătă, 29 octombrie, va avea loc spectacolul „12 oameni furioși” – scris de Reginald Rose în 1954, adaptat de Sidney Lumet în 1957 într-un film alb-negru. La Chișinău, piesa este adaptată în română de Liliana Popușoi, în regia lui Slava Sambriș. Se pune în evidență dedesubturile vieții sociale, de cuplu, de familie, evidențiază trădarea, iubirea fără cusur, prietenia, și orice altceva care face să schimbe comportamentul oamenilor când viața unui alt om depinde de a altcuiva. Scenografie este semnată de Adrian Suruceanu. Perceput a fi un decor minimalist, pune accent pe emoția instantaneului, culorile obiectelor sunt senzoriale și invită publicul la explorarea discursului plastic. Pictor costume este Stela Verebceanu reputată pentru meticulozitatea studiului și plasarea personajului în spațiul artistic contemporan. Fiecare jurat din cei 12 aduce o trăsătură de caracter specifică de la care spectatorul poate învăța ceva.