Recomandările psihologului pentru profesori și părinți la început de an școlar

  • 01 Septembrie 12:06
Recomandările psihologului pentru profesori și părinți la început de an școlar

De astăzi, 1 septembrie, cadrele didactice, elevii și părinții revin la programul școlar. În acest context, specialiștii în psihologie vin cu recomandări despre cum profesorii pot să-și mențină echilibrul emoțional, dar și ce poate face familia pentru a-i ajuta copilului să se adapteze mai ușor la condițiile oarecum noi după o vacanță îndelungată.

Contactată de IPN, psihologul Daniela Ursu recomandă cadrelor didactice să fie atente la cum își organizează timpul. „Să ne facem un program de muncă, să ne notăm tot, pentru că există tendința de a uita, sunt prea multe sarcini, plus alte responsabilități pe lângă cele de serviciu. Le aranjăm în următoarea formă: Ce este important acum? Dar important este starea mea de sănătate. Atunci ce fac? Am simțit că m-am epuizat, îmi iau pauză, am grijă de mine și apoi revin la activitățile mele, făcând un plan. Aici ne ajută foarte mult planificările: pe foiță, în carnețel sau telefon”, explică psihologul.

În acest sens, Daniela Ursu face trimitere la tehnica lui Brian Tracy: „Începe de la cea mai mare broască”, unde broaștele sunt asociate cu sarcinile. „Tehnica recomandabilă presupune a porni de la sarcinile care sunt mai grele, pe care nu vreau să le fac, dar trebuie. Făcând lucrul acesta mare, lăsând sarcinile mai plăcute pentru mai târziu, ne asigurăm că suntem mai eficienți pe tot parcursul zilei”, a remarcat specialistul.

Părinților, psihologul le sugerează să facă mai multe activități, în formă de diferite jocuri, cu copiii, să-și rezerve momente de relaxare cu ei, să planifice activitățile copiilor, să le facă un regim al zilei și să se asigure de un regim alimentar sănătos al acestora. „Să-și planifice un interval de timp pe zi pe care părintele îl petrece împreună cu copilul. De exemplu, o jumătate de oră, alegem ce facem: îmbrățișări, citim o carte, facem ceva ce vrea copilul, în acest timp telefonul este deconectat. Aceasta reîncarcă copilul, îi dă o stare de bine din punct de vedere emoțional. De fapt, acest lucru este benefic și pentru părinte. Este acea jumătate de oră de deconectare de la tot și conectare la copil”, a precizat Daniela Ursu.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
11
Nori împrăștiați
Umiditate:87 %
Vint:0,72 m/s
Fri
12
Sat
8
Sun
9
Mon
10
Tue
10

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău