Recomandările IGSU în contextul Codului portocaliu de schimbare bruscă a vremii

  • 05 Ianuarie 13:21
Recomandările IGSU în contextul Codului portocaliu de schimbare bruscă a vremii

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a venit cu o serie de recomandări în contextul avertizării de Cod portocaliu de schimbare bruscă a vremii, emis de meteorologi.

„Specialiștii îndeamnă conducătorii auto să-și echipeze corespunzător mijloacele de transport, pentru circulația sigură în condiții de iarnă. Dacă deplasarea este inevitabilă, șoferii trebuie să se asigure că au în portbagajul autovehiculului lanțuri antiderapante, lopată, nisip, dar și haine groase. Totodată, angajații IGSU recomandă ca bateria telefonului să fie permanent încărcată, iar rezervorul de combustibil să fie plin și sistemul de încălzire să funcționeze eficient. De asemenea, în caz de viscol și vânt puternic cetățenii sunt îndemnați să evite atingerea firelor electrice căzute la pământ, adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, dar și edificiilor în construcție”, a precizat IGSU.

Avertizările salvatorilor și pompierilor vin și în contextul formării podului de gheață pe suprafața lacurilor, râurilor și iazurilor din țară. „Astfel, minorii trebuie să fie strict monitorizați, pentru a nu le permite aflarea și jocul acestora pe stratul de gheață. Totodată, pentru a evita riscul prăbușirii, pescarii sunt îndemnați să evite pescuitul la copcă sau mersul pe bazinele acvatice, dacă podul de gheață nu depășește 10 cm”, a subliniat IGSU.

Conform prognozei meteorologilor, începând cu data de 7 ianuarie pe teritoriul Republicii Moldova vor cădea precipitații sub formă de ploaie cu transformare în lapoviță și ninsoare. Pe 8 ianuarie va ninge puternic (15-20 l/m2), izolat se va semnala vijelie, se așteaptă intensificări ale vântului în rafale de până la 15-20 m/s, temperatura medie zilnică a aerului va scădea cu 10-15°C, iar pe drumuri se vor forma troiene și ghețuș.

În scopul prevenirii situațiilor de risc, în perioada condițiilor meteo nefavorabile, cetățenii sunt îndemnați să urmărească recomandările autorităților, precum și să verifice permanent buletinul meteorologic. În situații excepționale și de risc, persoanele sunt îndemnate să apeleze de urgență Serviciul 112.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:0 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
19
Wed
10
Arhivă Radio Chișinău