Recomandările ANSA pentru taberele de odihnă
-
30 Mai 2016 19:06
Agenția Națională privind Siguranța Alimentelor atrage atenția asupra condițiilor sanitare ce trebuie respectate în taberele de odihnă pentru copii.
80 de tabere ce urmează să funcționeze pe teritoriul Republicii Moldova în această vară au fost verificate sau sunt în proces de verificare.
Aproximativ 40 de mii de copii se vor putea odihni vara aceasta în cele 80 de tabere ce urmează a fi deschise în diferite localitățiale Republicii Moldova. Principalele recomandări ale Agenției Naționale privind Siguranța Alimentelor țin de achiziția unor produse de calitate și păstrarea lor în condiții adecvate. Toate produsele trebuie să aibă certificate sanitare și de origine și să fie păstrate în frigidere, luând în considerare perioada estivală, a declarat directorul general adjunct al ANSA, Ion Toma. El a subliniat că este importantă și respectarea normelor sanitare atunci când sunt gătite bucatele pentru copii.
”Carnea trebui s-o procesăm pe un sector separat, peștele pe alt sector, legumele și fructele – pe alt sector separat, să excludem intersecția materiei prime cu produsul final. Dotarea suficientă a blocului alimentar cu apă caldă, cu apă rece, cu utilaj frigorific care asigură păstrarea produselor pe grupe: produs crud, produs gata, semipreparat”, a declarat Ion Toma.
Taberele trebuie să dețină acte care confirmă efectuarea procedurii de dezinsecție și deratizare, iar personalul angajat trebuie să aibă fișe medicale. ANSA a anunțat că va continua verificările, iar un nou raport privind siguranța alimentară în taberele vară urmează să fie făcut public până la 20 iunie.Potrivit unei hotărâri a Ministerului Educației, lucrările de pregătire a taberelor de vară urmau să fie încheiate până la 23 mai.
Anul trecut, Agenția pentru protecția consumatorilor a depistat mai multe nereguli privind alimentația copiilor în taberele de vară, precum consumulde fructe de import, în loc de fructe de sezon sau insuficiența aprovizionării cu apă potabilă. De asemenea, copiii erau alimentați cu conserve de pește, în loc de pește congelat sau procurat viu, iar unele bucate erau pregătite din pulpe congelate importate, pe când în perioada caniculară este recomandată alimentarea doar cu carne proaspătă, verificată de medicul sanitar-veterinar.