Recomandările ANSA pentru părinții care își vor duce copiii la tabere de vară

  • 23 Mai 17:56
Recomandările ANSA pentru părinții care își vor duce copiii la tabere de vară

Taberele de odihnă pentru copii sunt suprasolicitate în perioada estivală. De aceea, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) vine cu un mesaj important către părinții care au decis să-și ducă copii la taberele de vară. 

Întru evitarea oricăror situații neplăcute pentru copii, recomandăm părinților să meargă personal la tabără, înainte de a-și duce micuții. Să se informeze în detaliu despre condițiile de igienă și siguranță alimentară, să verifice deținerea de către blocurile alimentare din cadrul acestor instituții a actelor permisive eliberate de către ANSA (Certificat de înregistrare în domeniul siguranței alimentelor sau Autorizație sanitar-veterinară de funcționare).

Actele confirmă că blocul alimentar este permanent monitorizat de către inspectorii ANSA și respectă următoarele cerințe:

  1. Condiții de igienă corespunzătoare în depozitele și blocurile alimentare;
  2. Dotarea blocurilor alimentare cu utilaj corespunzător și cu ustensilele respective;
  3. Deținerea unei surse sigure de alimentație cu apă potabilă a blocului alimentar;
  4. Activitatea în cadrul blocului alimentar a personalului care deține cunoștințele necesare și îndeplinesc cerințele de sănătate;
  5. Respectarea fluxurilor tehnologice în cadrul blocului alimentar;
  6. Amenajarea blocurilor de igienă personală înainte de servirea meselor;
  7. Meniul zilnic de repartiție trebuie să fie cu indicațiile: produse care pot provoca alergii sau intoleranță, gramajul produsului oferit per/copil;
  8. Meniul trebuie afișat în loc accesibil pentru copii și coordonat cu reprezentanții ANSP; precum și alte măsuri care garantează securitatea alimentară.

Totodată, ANSA aduce la cunoștința publicului că, înainte de deschiderea taberelor de vară, o comisie specială constituită din reprezentanții Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), Agenției pentru supraveghere tehnică, Autorităților publice locale și organizației sindicale verifică gradul de pregătire al taberelor.

ANSA a emis un Ordin (nr. 320 din 22.05.2024) privind evaluarea nivelului de pregătire a blocurilor alimentare din cadrul entităților de odihnă. Inspectorii vor efectua controale unde vor verifica condițiile sus menționate.

Totodată, pe toată perioada sezonului estival, inspectorii ANSA vor efectua controale inopinate la tabere de odihnă unde, suplimentar, vor monitoriza și supraveghea calitatea și inofensivitatea produselor alimentare achiziționate pentru alimentația copiilor, dar și pentru a oferi suport consultativ în organizarea activității personalului din blocul alimentar.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:5,66 m/s
Mon
22
Tue
22
Wed
25
Thu
20
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău