Recomandări în ajun de Paștele Blajinilor. Preot: „Nu transformați o sărbătoare sfântă într-un ospăț printre morminte”

  • 23 Aprilie 2023 10:38
Recomandări în ajun de Paștele Blajinilor. Preot: „Nu transformați o sărbătoare sfântă într-un ospăț printre morminte”

Nu transformați o sărbătoare sfântă într-un ospăț printre morminte. Este o recomandare a preoților, dar și a autorităților sanitare din Republica Moldova în ajun de Paștele Blajinilor. Duminică și luni, când majoritatea basarabenilor vor merge la cimitire pentru a-și pomeni morții, pe șosele naționale, vor fi zeci de filtre ale poliției care vor asigura ordinea publică. Oamenii legii le recomandă șoferilor să conducă prudent și să nu urce băuți la volan.

De Paștele Blajinilor, care este celebrat la o săptămână de la Învierea Domnului, în Republica Moldova sunt pomeniți morții, iar cimitirele sunt pline de oameni. Preoții spun însă că adevărata milostenie se face cu cei care, într-adevăr, au nevoie, transmite TVR. MOLDOVA.

VIOREL COJOCARU preot, Biserica Șfinții Apostoli Petru și Pavel: „Nu se acceptă, nu se admit băuturile mesele copioase, nu se admite schimbul de pomene pentru că în felul acesta practic ne batem joc de pomenirea a acelor adormiți sau vizita la cei adormiți. La Paștele Blajinilor se merge în primul rând cu o lumânare aprinsă.”

Și Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor le reamintește oamenilor să nu organizeze mese copioase printre morminte. Expunerea la temperaturi ridicate a unor produse perisabile pot provoca toxiinfecții alimentare.

RECOMANDĂRILE ANSA

1) Produsele consumate se fie proaspete și prelucrate termic.

2) Produsele de cofetărie și panificație consumate să fie cu umiditate redusă, fără conținut de ou, grăsimi animaliere, produse lactate.

De Blajini, pe traseele din Republica Moldova vor fi zeci de echpaje de poliție care vor monitoriza circulația rutieră.

PAVEL APOSTOL, șef secție din cadrul INSP: „Nu se referă doar la ziua de luni, în general, pentru perioada sărbătorilor sau în general dacă o persoană intenționează să conducă unitatea de transport, mesajul de bază rămâne a fi: "nici într-un caz să nu urce în stare de ebrietate la volan" fiindcă prezintă pericol nu doar pentru sine dar și pentru ceilalți participanți la trafic.”

Și angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență îndeamnă oamenii să fie atenți la folosirea surselor de foc.

LILIANA PUȘCAȘU, ofițer de presă IGSU: „IGSU îndeamnă oamenii să repsecte regulile de apărare împotriva incendiilor. În special dacă vorbim de candele șu lumânări. Mai mult de atât în procesul de igenizare a cimitirelor și a gospodăriilor să nu folosească focul deschis. În situații de urgență, oamenii sunt îndemnați să apeleze de urgență Serviciul 112.”

În Republica Moldova, Paștele Blajinilor se sărbătorește pe 23 și 24 aprilie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
10,52
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:1,54 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău