Recoltarea cerealelor ar putea fi afectată de ploile torențiale cu grindină care au căzut în ultima perioadă pe teritoriul R. Moldova

  • 05 Iulie 2021 13:58
Recoltarea cerealelor ar putea fi afectată de ploile torențiale cu grindină care au căzut în ultima perioadă pe teritoriul R. Moldova

Canicula, urmată de ploile torențiale din ultimele zile ar putea pune în dificultate buna desfășurare a campaniei de recoltare a cerealelor, susțin reprezentanții Ministerului Agriculturii de la Chișinău. În această perioadă, ar fi optimă cultivarea grâului, proces ce a început la sudul țării, chiar dacă în mare parte cerealele încă nu s-au copt, tulpina lor fiind încă prea verde pentru a fi recoltată. Meteorologii susțin că instabilitatea atmosferică va dura până pe șapte iulie, apoi ar trebui să se normalizeze.

Recoltarea cerealelor, precum grâul și orzul, ar putea fi afectată de ploile torențiale cu grindină care au căzut în ultima perioadă pe teritoriul Republicii Moldova. De asemenea este foarte importantă și durata acestora, afirmă Consultantul Superior a Direcției politici de producție, procesare și reglementare a calității produselor de origine vegetală, Ghenadie Rusu.

Ploile influențează calitatea culturilor cerealiere păioase, și aici ar trebui să delimităm ce fel de ploi sunt documentate. Dacă după cantitatea de precipitații atestate, atunci în primul rând, care este cantitatea de precipitații atestate, dacă acestea sunt influențate de puterea vântului, creând averse, și dacă sunt însoțite de grindină. În măsură de aceste trei tipuri de precipitații, ele influențează diferit.

În cazul în care ploile sunt însoțite de grindină, există riscul de a pierde elemente de rod de pe spic, iar precipitațiile de durată influențează calitatea grâului, afirmă Ghenadie Rusu.

Procedura de formare a bobului, a elementului de rod și maturizarea acestora necesită anumite cantități de temperatură. Și, dacă în perioada de recoltare sunt mai multe precipitații, în primul rând, nu se formează elementele specifice  grâului, în special cel alimentar, iar o mare cantitate de grâu alimentar are riscul să treacă în grâu furajer, în momentul recoltării. Aici, vorbind despre calitatea bobului, scade cantitatea de proteină în bobul de grâu.

Meteorologii susțin că instabilitatea atmosferică va dura până pe șapte iulie, după care vremea va reveni la normele perioadei. Șeful direcției prognoze meteo al Serviciului Hidrometeorologic de Stat, Ghenadie Roșca.

Ne mai așteptăm ca instabilitatea atmosferică să fie pe parcursul zilei de astăzi, mâine și până pe data de 7 iulie, după care vremea ar trebui să se normalizeze.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii campania de recoltare a cerealelor a început în mai multe gospodării țărănești din sudul Republicii Moldova, urmând să se extindă pe tor teritoriul țării în perioada imediat următoare.  

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:5,14 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
13
Fri
13
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău