Recoltă mare de fructe, dar de joasă calitate, potrivit exportaorilor

  • 09 Septembrie 2018 13:44
Recoltă mare de fructe, dar de joasă calitate, potrivit exportaorilor

Recolta de fructe de anul acesta este mare, dar de o calitate mai joasă, potrivit datelor Asociației producătorilor și exportatorilor de fructe „Moldova Fruct”, prezentate la o întâlnire cu ministrul Economiei, Chiril Gaburici.

Astfel, se estimează că volumul de producție care poate fi exportat este mai mic, iar prețurile sunt mai scăzute.

De asemenea, producătorii au spus că se confruntă și cu scăderea prețurilor la  comercializarea fructelor la fabricile de procesare.

Chiril Gaburici le-a promis în acest context producătorilor de fructe că Ministerul Economiei și Infrastructurii va întreprinde măsurile necesare pentru soluționarea dificultăților pe care le întâmpină. S-a discutat despre diversificarea piețelor de export, dezvoltarea ramurii de prelucrare a fructelor, instrumente fiscale ce ar facilita activitatea producătorilor de fructe, precum și despre lansarea Programului „Mere în școli”.

Despre un program similar, de livrare a merelor autohtone în instituțiile de învățământ, care să le fie distribuite gratuit copiilor, a anunțat anterior și premierul Pavel Filip. Despre reluarea programului "Un măr pentru fiecare", prim-ministrul a vorbit încă în august 2017, dar acesta nu a fost implementat deocamdată, după cum a scris anterior publicația Mold-Street.md

Precizăm că în toamna anului 2014, în urma embargoului impus de Rusia asupra fructelor din Moldova, autoritățile de la Chișinău au dispus alocarea a circa 20 milioane lei pentru procurarea merelor de la producătorii autohtoni și aprovizionarea școlilor și grădinițelor cu ele.

Cu toate acestea, merele au fost distribuite doar la unele instituții din țară, pentru că puțini producători au participat la licitație, mai scria Mold-Street.md.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău